Hlavní obsah

Většina lidí už chce klid, říká Babišův muž. Duel Bartoš-Vondráček o druhé vládě ANO

Duel: šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) proti Ivanu Bartošovi (Piráti).Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Druhý den D pro Andreje Babiše. Předseda ANO se podruhé stane českým premiérem. Už za hodinu ho na Hradě jmenuje prezident Miloš Zeman. Jasno o v pořadí druhém kabinetu přitom zatím ani Babiš, ani veřejnost nemají. Sociální demokraté finišují s vnitrostranickým referendem, ve kterém řeknou, jestli do koalice s ANO vůbec vstoupí. A své podmínky si diktují i komunisté, bez jejichž tolerance kabinet důvěru nezíská. Tisíce lidí navíc v úterý večer demonstrovaly proti jmenování Babiše premiérem.

Článek

Bude Andrej Babiš se svým druhým pokusem úspěšný? A bude mít Česko vůbec vládu s důvěrou?

V Duelu diskutovali předseda Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Záleží na tom, jak dopadne referendum v ČSSD, ale já mám informace, že to vypadá dobře, že to projde,“ řekl v Duelu Radek Vondráček na otázku, zda druhý pokus Andreje Babiše dopadne jinak než první - tedy zda vláda dostane důvěru.

Vondráček na námitku, že proti vládě Andreje Babiše demonstrují tisíce lidí, jako například v úterý v Praze na Václavském náměstí, řekl, že ANO reprezentuje většinu společnosti, která už „chce klid a normálně pracovat“. Úterní demonstrace se účastnili i zástupci Pirátů. „Byli jsme pozváni,“ řekl Ivan Bartoš.

Kdo bude ministrem?

Ministři v demisi zatím s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, kterého dnes prezident Miloš Zeman podruhé jmenuje premiérem, o svém případném působení v nové vládě nemluvili. Podle vicepremiéra a místopředsedy hnutí Richarda Brabce je na to ještě čas. Podle Brabce zatím o personálních otázkách nejednalo ani širší vedení ANO. Sám má zájem pokračovat v čele Ministerstva životního prostředí. Uvítal změnu názoru Dana Ťoka (za ANO), který dnes potvrdil, že chce v novém kabinetu být.

„Pokud dostanu nabídku, přijmu ji,” řekl novinářům Ťok. Před několika týdny uvedl, že kvůli malé podpoře, kterou cítí od ANO v prosazování mýtného tendru, nechce v novém kabinetu pokračovat.

Ani ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) s Babišem o svém dalším působení nejednala. „Neřekl mi, že bych pokračovat neměla,” uvedla. Svou další budoucnost s premiérem v demisi zatím neřešila ani šéfka Ministerstva práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), a to přesto, že její křeslo má připadnout podle dohody sociální demokracii, která do vlády nominuje Petra Krčála. Němcová počítá s tím, že se vrátí ke svému předešlému působení expertky na financování zdravotní či sociální péče.

Bez komentáře nechala dotaz na své další angažmá ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Ministryně, o jejímž konci se spekuluje, uvedla pouze, že na toto téma s Babišem nehovořila.

V případě kladného výsledku referenda ČSSD o vstupu do menšinové vlády ANO by měli sociální demokraté obsadit pět ministerstev. Změny se tak mají týkat vedle resortu práce a sociálních věcí také Ministerstva vnitra, které vede Lubomír Metnar, Ministerstva zemědělství dosud řízeného Jiřím Milkem, Ministerstva kultury pod vedením Ilji Šmída (všichni tři za ANO) a Ministerstva zahraničních věcí místopředsedy ANO Martina Stropnického. Šéf diplomacie již oznámil, že chce ve vládě skončit, má se stát velvyslancem v Izraeli. Odchod ohlásil také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Reklama

Doporučované