Hlavní obsah

Pirát: Debakl nás posílil. Chceme stejně ministrů jako STAN

Foto: Pirátská strana

Hostem Ptám se já byl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Dneškem začala ostrá vyjednávací fáze, na jejímž konci by měla být nová vláda. Jakou roli by v ní měli mít Piráti, kteří ve volbách utržili ránu?

Hostem Ptám se já byl končící pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Po sobotním volebním výsledku Pirátské strany, která kandidovala společně s hnutím Starostové a nezávislí a ztratila 18 mandátů v Poslanecké sněmovně, se rozhodl ekonomický expert Pirátů Mikuláš Ferjenčík odstoupit z pozice vedoucího mediálního odboru i z koaliční rady.

„Rezignuji na funkci vedoucího MO s okamžitou platností. Dále jsem rezignoval na funkci v koaliční radě. Děkuji všem za podporu a současně děkuji všem za kritiku. Svou funkci jsem vykonával, jak nejlépe jsem dokázal, a dal jsem tomu kus života, který byl tedy krásný,“ napsal bývalý poslanec v pondělí večer v příspěvku na Pirátském fóru.

Odstoupení poslance z vnitrostranické funkce bylo podle jeho slov v plánu v případě, že strana volby nevyhraje. Jako vyloženou prohru výsledek Pirátů ve společné koalici se Starosty ale nevidí: „Samozřejmě nejsem spokojený, chtěli jsme 25 procent a získali jsme jako koalice 16 %. Ale když máme 37 křesel v koalici, která má společný program, tak tady nebudu brečet a jdeme vyjednávat o vládě,“ dodal.

Podle Ferjenčíka je na vině především kroužkování a podle jeho slov z 840 tisíc voličů, kteří dali koalici PirSTAN svůj hlas, kroužkovala Starosty asi pětina. Z toho prý nelze o síle Pirátů vyvozovat jasné závěry.

Podle Ferjenčíka výsledek stranu stmelil i přesto, že v pirátských řadách zaznívají zklamané hlasy, které volební neúspěch přičítají současnému vedení, a někteří volají dokonce po odstoupení Ivana Bartoše z funkce stranického předsedy nebo po odchodu Pirátské strany do opozice.

Ani jeden ze scénářů není ale podle Ferjenčíka na místě. „Ve chvíli, kdy Ivan Bartoš řekl v desítkách rozhovorů, že jdeme do vlády, bylo by neuctivé vůči voličům říct sbohem a šáteček, že nic dělat nebudeme,“ vysvětlil.

Zástupci koalic Spolu a PirSTAN, kteří už od volebního víkendu veřejně ohlašují snahu vytvořit společnou vládu, přitom v úterý poprvé usedli k jednacímu stolu. Shodli se, že společnou koaliční smlouvu chtějí podepsat do 8. listopadu, o personálním obsazení ministerstev prý ale budou ještě jednat.

Už předtím se začalo spekulovat, jak by si mohly strany resorty rozdělit. Podle Ferjenčíka ale fakt, že Piráti získali jen čtyři poslanecké mandáty zatímco Starostové 33 míst, rozhodně neznamená, že by měla mít Pirátská strana ve vládě slabší postavení.

„Smlouva se STAN říká, že poměr vládních míst má být 2,25 ku jedné ve prospěch Pirátů, což je vzhledem k výsledku obtížně vyjednatelné. Smlouva taková je a smlouvy se mají držet, ale řekli jsme si, že budeme přiměřeně ambiciózní a rádi bychom měli rovné zastoupení a předpokládáme, že to Starostové budou respektovat,“ upřesnil končící pirátský poslanec.

„Víme, že lidí, kteří vykroužkovali Starosty, byla velká menšina, takže si nemyslím, že na základě toho lze určit poměr sil, a proto chceme férové zastoupení, protože máme férovou koalici,“ dodal.

Je pro stranu lepší, když půjde do vlády, nebo by voliče získala zpátky lépe, kdyby skončila v opozici? A přes které programové priority nepojede vlak?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

„Výsledek nás hodně stmelil a pro stranu je to paradoxně velká vzpruha,“ říká Mikuláš Ferjenčík /Piráti/.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované