Hlavní obsah

Piráti dál prosazují rozpuštění Sněmovny. Je to férová cesta, říká Bartoš

Foto: facebook.com/starostove

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan.

Reklama

Koalice Pirátů a STAN si stále myslí, že v současné situaci je nejlepší rozpuštění Sněmovny. Další opoziční koalice Spolu zítra oznámí, zda trvá její plán na vyslovení nedůvěry vládě.

Článek

Koalice Pirátů a Starostů minulý týden oznámila, že po schválení volebního zákona Senátem chce usilovat o to, aby se konaly předčasné volby. Podle šéfa Pirátské strany Ivana Bartoše je rozpuštění Sněmovny lepší varianta než vyslovení nedůvěry kabinetu.

Prezident Miloš Zeman ale v neděli v rozhovoru pro televizi Prima řekl, že se domnívá, že může, ale také nemusí Sněmovnu rozpustit poté, co se na tom shodne 120 poslanců.

Předseda Ivan Bartoš Seznam Zprávám napsal, že Piráti a Starostové ale dál trvají na tom, že jedinou férovou cestou je v tuto chvíli rozpuštění Sněmovny, a tedy vypsání předčasných voleb, ve kterých by o novém složení Sněmovny rozhodli voliči.

„I proto budeme nyní podnikat veškeré možné kroky, abychom spěli k této jediné legitimní cestě, která nepovede k dalšímu posílení pozice prezidenta Zemana. A to i v souvislosti s aktuální diplomatickou krizí s Ruskem. Prezident fakticky dle ústavy nemá možnost Sněmovnu nerozpustit, pokud se na tom usnese 120 poslanců. I to je věc, o které se budu společně s prezidentem Zemanem ve středu bavit,“ napsal v SMS zprávě šéf Pirátů Bartoš.

Podle šéfa STAN Víta Rakušana si prezident Miloš Zeman udělal svým výrokem z ústavy trhací kalendář. Rakušan také uvedl, že podle něj budou škody v právním prostředí po uplynutí mandátu prezidenta Zemana obrovské. Trvá na tom, že rozpuštění Sněmovny je správná cesta.

„Ústava hovoří jasně. Pokud 120 poslanců vysloví vůli rozpustit Sněmovnu, prezident tak učinit musí. To není výkladový rozpor, to je konstatování faktu. Starostové i Piráti povedou tento týden řadu jednání. Rozpuštění Sněmovny je jedinou cestou, jak vrátit moc v naší zemi lidem a nenechat ji na lince Hrad – Strakova akademie. Předat nyní prostor Zemanovi je hazardem s bezpečností a budoucností naší země,“ napsal Seznam Zprávám Rakušan.

Pro rozpuštění Sněmovny je podle ústavy třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců, tedy 120. A tolik hlasů opozice nemá, protože hnutí ANO s ČSSD mají dohromady 92 poslanců. Takže by opozici chybělo 12 hlasů. Sněmovna navíc nemůže být rozpuštěna tři měsíce před skončením svého čtyřletého volebního období. Tedy reálně je nejzazší termín někdy na přelomu června a července.

Koalice Spolu minulý týden vyzvala Babiše, aby do čtvrtka požádal o důvěru, jinak chce vyvolat hlasování o nedůvěře. Piráti a STAN by v takovém případě vládu nepodpořili. „Hlasy na případné vyslovení nedůvěry máme připraveny. Ale od počátku tvrdíme, že daleko lepší cesta je přivést zemi k předčasným volbám,“ řekl Bartoš. Babiš se podle něj jeví jako slabý premiér a o vládě v demisi by rozhodoval Zeman.

Zeman avizoval, že nechá dovládnout Babiše

Prezident Miloš Zeman v neděli v rozhovoru pro televizi Prima řekl, že pokud by Sněmovna menšinové vládě premiéra Andreje Babiše vyslovila nedůvěru, nechal by vzhledem k tomu, že do řádných voleb zbývá jen pár měsíců, kabinet dovládnout v demisi.

„Spekulace o tom, že je 120 hlasů, které umožňují rozpuštění Sněmovny, je naprosto mylná. Kdyby si tito naivové přečetli ústavu, tak by si zjistili, že prezident v takovém případě může, ale nemusí Sněmovnu rozpustit,“ uvedl Zeman. I v takovém případě by ale postupoval stejně jako při vyslovení nedůvěry vládě. Vyzval, aby poslanci nedělali chaos krátce před řádnými volbami. „Nechme strany, ať předloží své programy, a občany, ať sami rozhodnou,“ uvedl.

Hlasování o nedůvěře vládě

- Poslanecká sněmovna může vyslovit vládě nedůvěru.

- Návrh na vyslovení nedůvěry vládě projedná Poslanecká sněmovna, jen je-li podán písemně nejméně padesáti poslanci. K přijetí návrhu je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Zdroj: Ústava ČR

Seznam Zprávy proto zjišťovaly, jak koalice Spolu bude tento týden postupovat a zda i po vyjádření prezidenta platí to, že bude chtít vyvolat hlasování o nedůvěře. Koalice zatím další postup nechce říct, plány oznámí v úterý.

„Na zítra svoláváme tiskovku, kde bližší informace k našemu dalšímu postupu zveřejníme, “ napsala v SMS zprávě pro Seznam Zprávy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Prezident Zeman přijme dnes v 18 hodin na zámku v Lánech na pravidelné večeři premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Setkání se obvykle odehrává jednou za měsíc a politici při něm probírají aktuální agendu. Dnes by se tak mohli věnovat diplomatické roztržce s Ruskem, která se rozhořela po vyhoštění části ruských diplomatů kvůli důvodnému podezření, že se na výbuších v muničním skladu ve Vrběticích podíleli ruští agenti. Jednat by mohli i o povýšení šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky, které se Zeman zřejmě chystá pošesté odmítnout.

Hovořit by mohli Zeman s Babišem i o snaze opozice urychlit termín řádných voleb a o vývoji epidemie koronaviru.

Reklama

Doporučované