Hlavní obsah

Piráti: Kniha Hurikán Ivan je intimní zpověď, jako kampaň ji nezapočítáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Nakladatelství Druhý domov

Hurikán Ivan nemá být politické PR, ale osobní a intimní zpověď, tvrdí jeho PR.

Reklama

Chvíli před volbami vychází kniha rozhovorů s Ivanem Bartošem. Podle Pirátů se strana na výrobě knihy nepodílela a nejde o kampaň. Nechce ji proto započítat do limitu na kampaň.

Článek

Nejen premiér Andrej Babiš (ANO) před volbami dává čtenářům nahlédnout do svých myšlenek. V pondělí se na pulty knihkupectví dostane kniha o Babišově soupeři Ivanu Bartošovi, předsedovi Pirátské strany.

Zatímco premiér slibuje, že časem zveřejní náklady na svou knihu jako součást předvolební kampaně, kniha Hurikán Ivan s volbami prý nemá nic společného.

Babišova kniha je zdarma k dostání v Levných knihách nebo na objednání, Hurikán Ivan bude v knihkupectvích k dostání za doporučenou cenu 299 korun.

Nakladatel knihy, Martin Reiner z nakladatelství Druhé město, nechce být s žádnou kampaní spojován, kniha prý pět týdnů před volbami nevyšla se záměrem do kampaně zasáhnout.

Nemělo nakladatelství vydání knihy pozdržet až na druhou polovinu října, kdy už by bylo jasné, že součástí kampaně opravdu není? „Jsem nakladatel, který se řídí jinými věcmi, než jsou termíny voleb. Podzim je nejlepší čas na vydávání knih, protože se blíží Vánoce,“ řekl Seznam Zprávám.

Hurikán Ivan podle něj nelze srovnávat s publikací premiéra. „Lidé, kteří si tuto knihu spojují s knihou Andreje Babiše, si nevidí ani na špičku nosu. Kniha Andreje Babiše je napsaná jeho PR týmem a slouží jen jako propagace před volbami, zatímco toto je kniha rozhovorů se zajímavou osobností, stejně jako knihy o Daniele Drtinové nebo Davidu Kollerovi od stejného autora. Kdo si to přečte, pochopí,“ dodal. Více o knize mluvit nechce až do jejího pondělního křtu.

Podle mluvčí Pirátů Karolíny Sadílkové o kampaň nejde, protože knihu financuje nakladatelství Druhé město, jež spolu se spisovatelem Bartoše s nabídkou samo oslovilo. „Pirátská strana se na produkci, přípravě ani propagaci knihy nikterak nepodílí,“ napsala Seznam Zprávám Sadílková.

Což není úplně pravda, neboť tiskové oddělení strany novinářům v tomto týdnu poslalo pozvánku na křest knihy. Pokud by strana knihu přiznala jako součást kampaně, musela by náklady na její vytvoření započítat do rozpočtu určeného na předvolební boj a tím by si jej snížila. Maximálně mohou strany v kampani utratit devadesát milionů.

Piráti se rozhodli, že knihu do kampaně započítávat nebudou. Vše podle mluvčí konzultovali s vlastními odborníky i s úřadem, který kontroluje kampaně. „Zisk z prodeje knihy, který dle smlouvy panu Bartošovi náleží, půjde ve prospěch Nadace pro výzkum rakoviny,“ dodala Sadílková. I ona zopakovala, že nejde o politický profil, ale spíše intimnější osobní portrét Ivana Bartoše.

O tom píše i oficiální anotace knihy uvedená na webu nakladatelství. „Předseda České pirátské strany v knize mluví o svém dětství a dospívání, o poměrech, z nichž pochází, o své adolescentní nespoutanosti, průšvizích během středoškolského pobytu v USA, o divokém pití a hraní po hospodách… A také o tom, jak poznal svoji ženu Lydii a jak ho toto osudové setkání proměnilo,“ stojí v anotaci knihy rozhovorů, které s Bartošem vedl básník a novinář Milan Ohnisko.

V zatím dostupné ukázce, kterou nakladatel zveřejnil na svém webu, se vyznává třeba z toho, jak přistoupil k víře či jak a proč se stal abstinentem.

Server novinky.cz však přinesl i jiné úryvky ze zatím nevydané knihy, ve kterých se Bartoš k politice vyjadřuje, a to i ke svým názorovým oponentům - premiéru Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi.

„Problém je, že Babiš je prostě špatný člověk. Ale podle mě není, na rozdíl od Zemana, ruským trollem, protože jinak by ho za Trumpem nepustili, stejně jako za ním nepustili Zemana,“ citují šéfa Pirátů Novinky. „Babišovy kroky v domácí politice jsou ale zároveň dlouhodobě vymezené tím, že si ho Zeman jako slabého premiéra vodí na provázku. A to je důvod, proč Babiš Zemanovi vyhovuje,“ dodává v knize Bartoš.

Reklama

Doporučované