Hlavní obsah

Piráti se v Hradci Králové neúspěšně pokusili odvolat primátora Hrabálka (ODS)

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Piráti se na zasedání zastupitelstva Hradce Králové pokusili odvolat z funkce primátora Alexandra Hrabálka (ODS). Zastupitelé odmítli bod zařadit na program jednání. Pro zařazení bodu bylo potřeba nejméně 19 hlasů, Piráti měli 12.

Článek

Hradecké zastupitelstvo má 37 členů a Piráti disponují pěti mandáty. Od loňského listopadového rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany dosud nedohodly.

Piráti tvrdí, že jediným východiskem z krize je odchod současného vedení města. V tiskové zprávě před zasedáním zastupitelstva uvedli, že v případě odchodu Hrabálka z funkce bude snazší domluva o novém uspořádání vedení města. „Vrátíme se do bodu nula, ze kterého bude daleko snazší domluva,“ uvedli Piráti.

Strany se na nové koalici po měsících vyjednávání dosud nedohodly. V dubnu čtyři opoziční strany, Hradecký demokratický klub, Piráti, lidovecká Koalice pro Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, oznámily, že se již dalších vyjednávání účastnit nebudou. Deklarovaly, že jsou připraveny podpořit smysluplné projekty města. Situace se posunula v polovině června, kdy ODS připustila vznik pětikoalice složené ze čtyř opozičních stran a ODS, která by netrvala na funkci primátora. Do té doby ODS odmítala, aby bylo do nové koalice zapojeno uskupení Změna a Zelení.

Opoziční strany minulý týden oznámily, že jsou ochotné jednat s ODS o tom, jak dovést město k příštím komunálním volbám. Podmínily to rezignací primátora Hrabálka a jeho náměstka pro investice Jiřího Bláhy (ODS).

Hrabálek minulý týden uvedl, že k rezignacím nevidí důvod. Rezignace v tuto chvíli by podle něj byly nezodpovědným jednáním vůči městu. „Ve vedení města by vzniklo vakuum, protože neexistuje dohoda o tom, kdo by na tato místa nastoupil,“ řekl Hrabálek. Město podle něj funguje, stejně tak projekty a naplánované práce.

Trojkoalice ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, vytvořená po volbách v roce 2018, se rozpadla loni v listopadu po odchodu Změny a Zelených. Letos v březnu ukončily zbylou menšinovou koalici ANO a ODS. Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř z ANO a zástupce Změny pro Hradec. ODS má post primátora a jednoho náměstka, ANO má dva náměstky primátora.

Hnutí ANO má jako vítěz voleb v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu 11 mandátů. HDK má sedm mandátů, ODS má pět zastupitelů, Piráti také pět. Po třech zastupitelích mají Koalice pro Hradec, KSČM a uskupení Zelení a Změna pro Hradec.

Reklama

Doporučované