Hlavní obsah

Piráti žalují Babiše za výroky o migrantech, premiér se prý na soud těší

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Spor mezi premiérem Andrejem Babišem a Piráty půjde k soudu.

Článek

Piráti podali žalobu na premiéra Andreje Babiše. Chtějí dosáhnout omluvy za jeho výroky na Twitteru.

„Pan Babiš napsal na sociální síť lež, že máme v úmyslu nastěhovat lidem do bytů migranty či zdanit přebytečné metry nemovitostí. Nic takového Piráti v programu samozřejmě nemají a nikdy neměli a pan Babiš i jeho kolegové to moc dobře vědí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Babiš řekl, že se na žalobu těší, protože ukáže, co Piráti dělají.

Babiš řekl, že Piráti chtějí změnit systém hlasování v evropských radách na většinový, což by poškodilo zájmy Česka a vedlo ke ztrátě svrchovanosti země. „Oni tady pravděpodobně si chodí pro nějaké příkazy do Evropského parlamentu, který by samozřejmě rád vedl tuto zemi,“ uvedl.

Spor se týká následujícího výroku premiéra: „Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta.“

Strana nejdřív vyzvala premiéra, aby se za svoje výroky omluvil, ten to ale odmítl. „Jak určitě víte, Pirátská strana mě vyzvala k omluvě. Tak to ani náhodou. Nemám se zač omlouvat a myslím, že to dobře ví,“ řekl k tomu již dříve premiér.

„Nezbylo nám tak nic jiného než jít soudní cestou. Premiér této země totiž nesmí jednat jako vrchní dezinformátor a děsit vlastní občany, tomu je nutné se v zájmu lidí postavit,“ dodal Michálek.

Reklama

Doporučované