Hlavní obsah

Písecká Sladovna připomene 90 páry očí Radka Pilaře

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Písecká galerie Sladovna připravila happening k 90 letům od narození výtvarníka Radka Pilaře. V dubnu rozmístí zaměstnanci galerie po různých místech města stylizované oči.

Článek

Připomenou Pilařovy kolážní a dadaistické principy. Lidé mohou oči přemisťovat a posílat do Sladovny fotografie. V tiskové zprávě to sdělil Petr Brůha z marketingu galerie, která je zaměřená na rodiny s dětmi.

Pilař, písecký rodák (1931 - 1993), by oslavil devadesáté narozeniny 23. dubna. Sladovna proto na jeho počest připravila happening s názvem Radkovovoko. Jde o 90 párů očí vyrobených z magnetické fólie. Budou tak držet na kovových předmětech a zároveň nic nepoškodí. „Dílo, přístup a především hravost a nápaditost pana Radka Pilaře je nám dlouhodobě inspirací. Jelikož není možné konat kulturní akce, chceme alespoň tímto způsobem vzdát hold slavnému píseckému rodákovi,“ řekl ředitel Sladovny Adam Langer.

Lidé, kteří tyto oči najdou, je mohou přesunout na jiné vhodné veřejné místo. Sladovna je vyzvala, aby posílali fotografie na e-mail galerie, vznikne výstava.

Výtvarníkovi věnovala Sladovna již dříve stálou výstavu Pilařiště. Je to herní prostor inspirovaný jeho dílem pro děti do šesti let.

Sladovna měla loni kvůli koronakrizi meziročně zhruba poloviční návštěvnost, chyběli zejména školáci. V roce 2019 přišlo asi 65.000 lidí. V příjmech z tržeb jí před koncem loňského roku scházely dva miliony korun, řekl loni ředitel. Letos v červnu chce Sladovna otevřít animační studio, na němž spolupracuje s rakouským muzeem Zoom.

Kdysi průmyslová budova Sladovny je největším zážitkovým prostorem pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Zabírá přes 2500 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované