Hlavní obsah

Pivo, pijeme pivo, ale méně. Zato rum čeká zářná budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Pivo, rum a jeden vítězný prales.Video: Jan Dražan, Seznam Zprávy

 

Jaké události zaujaly naši redakci v úterý 17. dubna?

Článek

Dnešek přinesl vpravdě šokující zprávu. Češi loni vypili nejméně piva v historii. Průměrný Čech si podle Svazu pivovarů a sladoven dopřál 138 litrů piva. Celkově výstav českých pivovarů poklesl o 0,7 procenta. Experti spatřují důvod poklesu zejména ve státní regulaci. Pravděpodobně se tak projevily dopady protikuřáckého zákona. Pivovary ale nemusí smutnit, domácí výpadek kompenzuje zahraniční poptávka. Export se loni zvýšil o 4,5 procenta.

Češi mohou místo piva třeba dál holdovat oblíbenému tuzemskému rumu. Česko totiž dostalo od Evropské komise pětiletou výjimku a může i nadále při výrobě tuzemáku používat rumovou tresť. Mimochodem, tuzemák je s přehledem nejprodávanější lihovinou u nás. Každá čtvrtá prodaná láhev alkoholu obsahuje právě tuzemský rum. Jestlipak se tato zpráva podepíše i na postoji zdejších občanů k Bruselu?

A u Evropské unie zůstaneme. Soudní dvůr EU rozhodl, že Polsko rozsáhlou těžbou v chráněném Bělověžském pralese porušilo unijní právo. Polské úřady v březnu 2016 umožnily ztrojnásobení těžby, a to i v oblastech, které byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu. Poslední evropský prales, který je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO, si tak může oddechnout. Varšava slíbila, že bude rozsudek respektovat. Co by asi řekly naše úřady?

Doporučované