Hlavní obsah

Komentář: Cena kakaa sice láme rekordy, touha po čokoládě je však nekonečná

Olivia Lacenová
Hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé milují čokoládu a jejich touha živí byznys závislý na kakaových bobech. Kvůli počasí ale jejich produkce klesá a cukrovinky z kakaa zdražují. Trend se dá čekat i v příštích letech, píše v komentáři analytička Olivia Lacenová.

Článek

Cena čokolády v letošním roce nadále poroste. Úpravu cen již oznámila řada velkých hráčů na trhu, například Lindt & Spruengli a Hershey. Většina výrobců již od začátku března v důsledku zdražení upravila ceny svých čokoládových výrobků přibližně o 10 %. Nemluvě o tom, že ceny rostly i loni.

Pokud cukrářský trh zareaguje na růst cen kakaa tak jako doposud, bude to znamenat, že ceny čokolády by se mohly do konce roku až zdvojnásobit. V této fázi je předčasné předpovídat, jak daleko a jak dlouho mohou ceny této komodity růst, ale jedno je jisté: pokud se současná situace na trhu a faktory, které ji ovlivňují, nezmění, cena pravděpodobně výrazně poroste, dokud nevyvolá pokles poptávky. Dojde však k němu vůbec?

Touha lidí po čokoládě je totiž tak silná, že si její výrobci vždy našli důvody pro zdražování, a to i v dobách, kdy cena kakaa klesala. Podíváme-li se na dostupné historické údaje, zjistíme, že například mezi únorem 2011, kdy se cena kakaa vyšplhala nad 3800 USD za tunu, a prosincem téhož roku klesla o 50 % (na 1900 USD za tunu). Cena kilogramu tabulkové čokolády však třeba ve Velké Británii vzrostla z 5,24 GBP v roce 2010 na 5,9 GBP v roce 2011 a v roce 2012 pak podle portálu Statista.com překročila 6 GBP, přestože se cena komodity stále pohybovala kolem 2000 USD za tunu (viz www.investing.com).

Proč? Podle zprávy Packaged Facts Chocolate Candy byla za zdražováním jak rostoucí poptávka, tak i nárůst výdajů výrobců, a to zejména na marketing a na další vstupní náklady v ekonomice, která se zotavovala z recese.

Když se vrátíme k letošku, špatná úroda v hlavních oblastech a s ní spojené snížení nabídky vyhnaly v březnu ceny kakaa na nová historická maxima, když cena kontraktu s květnovým dodáním na newyorské komoditní burze přesáhla 10 000 USD za tunu. Pro srovnání, na začátku března se cena pohybovala kolem 7 tisíc USD za tunu. To představuje nárůst o téměř 43 % jen za poslední měsíc a od začátku roku cena kakaa na burze vzrostla o téměř 140 %.

Foto: www.investing.com

Cena kakaa. Zdroj: www.investing.com

Faktory, které jsou hnací silou růstu této oblíbené pochoutky, přitom přetrvávají. Tři čtvrtiny světové produkce kakaa pochází ze zemí západní Afriky, které byly zasaženy špatnou úrodou. Největším pěstitelem je Pobřeží slonoviny, na druhém místě je Ghana. Podle agentury Bloomberg hrozí tamním pěstitelům již třetím rokem po sobě, že skončí s celoročním deficitem dodávek, přičemž již v letech 2022 a 2023 bude deficit činit přibližně 100 000 tun.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro kakao se očekává, že celosvětová produkce v letošním roce klesne oproti loňsku o téměř jedenáct procent na 4,45 milionu tun [1].

Důvodem nízkých výnosů jsou vyšší teploty a sucho, které způsobují nedostatečné dozrávání kakaových bobů, ale největším problémem je v současné době černá houbová choroba lusků, se kterou se pěstitelé musí potýkat. V důsledku této nemoci musí údajně postižené stromy vykácet a vysadit nové, přičemž nová výsadba trvá 3 až 5 let, než přinese úrodu.

Vzhledem k tomu, že poptávka po výrobcích z kakaových bobů v podobě čokolády a čokoládových cukrovinek zůstává stabilní, je jen otázkou času, kdy producentům dojdou stávající zásoby kakaa a budou se případně muset potýkat s nedostatkem dodávek z důvodu nedostatku nebo nakupovat dražší surovinu, což se nepochybně odrazí v konečné ceně finálních výrobků pro spotřebitele.

1. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků. Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Reklama

Doporučované