Hlavní obsah

Pivovarský dům Poupě zatím pivo nevaří, otevře největší hospodu v centru Brna

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

S devítiměsíčním zpožděním se v pátek pro první hosty otevře restaurace Pivovarského domu Poupě v Dominikánské ulici v Brně. Je na místě někdejšího městského pivovaru v budově známé jako Dům stavbařů.

Článek

S prostorem, který pojme za normálních okolností až 400 hostů, je pravděpodobně největší restaurací v centru Brna. Původně měl pivovarský dům otvírat už loni na podzim, kvůli nepříznivému vývoji pandemie ale majitelé otevření odložili.

V průběhu léta nebo na podzim se do 300 let starého domu vrátí i výroba piva, práce na potřebných technologiích se totiž prodlužují. „Sládek je připraven, je možné, že první várky uvaříme v Dalešicích, než bude pivovar v Brně hotový,“ poznamenal provozní Lukáš Kvarda.

Restaurace pivovarského domu bude mít méně obvyklý systém obsluhy, respektive bude kombinovat samoobsluhu s obsluhou. „U vstupu hosty uvítají pokladní a dají jim kartičky s nabídkou jídel a nápojů. Hosté s tácem si u 13 metrů dlouhého pultu vyberou jídlo a budou mít možnost vybírat i očima. Kuchaři jim jídlo vydají a zapíšou na lístek. Host si pak vybere stůl a pivo nebo jiný nápoj si objedná u číšníka,“ popsal systém Kvarda.

Vše ze svého lístku pak hosté zaplatí při odchodu u pokladny. Tento systém umožní rozlehlý prostor zvládnout s menším množstvím personálu. Vedení pivovarského domu hodně dbá na gastronomickou stránku nabídky. Kromě asi 12 kuchařů bude mít vlastního řezníka a pekařku, šest stálých číšníků, které doplní brigádníci a čtyři pokladní. Ve špičce by se v restauraci mělo pohybovat 25 členů personálu.

„Kapacita asi 400 lidí platí v normálním provozu, tedy bez současných povinných rozestupů. Při úpravě podle současných pravidel se sem vejde asi polovina,“ dodal Kvarda. Zatím se bude v restauraci točit pivo ze sesterského pivovaru v Dalešicích. Majitelé se ale chtějí vrátit k tradici vaření piva, které tu vařil mimo jiné i sládek František Ondřej Poupě. „Chceme začít vařit vlastní svrchně kvašené, které dělával ve stejných místech i Poupě. Nechceme ale nic uspěchat. Doba je pro otevírání nových pivovarů velmi složitá,“ uvedl jeden z majitelů Marek Tichý, který se s kolegy zabývá renovací památek. Mimo jiné revitalizoval právě pivovar v Dalešicích.

Pivovarský dům Poupě sídlí v někdejším Domě stavbařů, který současní majitelé koupili v dražbě před šesti lety za 26 milionů korun, budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Součástí domu je i kulturní sál pro 500 lidí, který zatím ale na využití čeká. Při rekonstrukci bylo obnoveno hlavně jeho zázemí pro účinkující. Na tomto místě sídlil městský pivovar od poloviny 16. století. Proslavilo jej působení sládka Františka Ondřeje Poupěte, který v něm vařil pivo v letech 1798 až 1805. Pivovar zanikl v roce 1862.

Reklama

Související témata:

Doporučované