Hlavní obsah

Plameny, čůrající děti a žrádlo pro psy. Stanley Cup toho zažil už doopravdy hodně

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Stanley Cup letos cestuje s hráči Washingtonu Capitals. V minulosti si nejslavnější sportovní trofej prožila příhody, kterým se mnohdy jen těžko dá uvěřit.

Článek

Alexandr Ovečkin čekal na Stanley Cup dlouhých 13 sezon. Letos se ho konečně dočkal a oslavy si doopravdy užil. Slavný pohár si vzal do postele, griloval s ním a vykoupal ho ve fontáně. To ale není nic proti tomu, co s trofejí pro šampiona NHL dělali jeho předchůdci.

Jedna z největších „šíleností” se poháru přihodila v roce 2008. Hráči týmu Detroit Red Wings ovládli NHL a každý z hráčů měl svých 24 hodin s pohárem. A mezi nimi i útočník Kris Draper. V průběhu sezony se mu narodila dcera a on se po vzoru svých předchůdců rozhodl ji v poháru vyfotit. Jenže malá Kamryn neměla plenku a pohár použila místo nočníku. Draper pohár vyčistil a později z něj bez problému pil šampaňské.

Dcera Krise Drapera ale není jediným dítětem, které do poháru vykonalo svou potřebu. Do historie se zapsalo několik dětí, jež se, narozdíl od Kamryn, stihly do poháru jen vyčůrat.

Podívejte se, jak se Stanley Cupem slavil Jakub Vrána v Praze

Video: Karolína Bulisová

Se Stanley Cupem cestují po světě dva strážci, kteří ho po celou dobu nespouští z očí. V roce 1924 tomu tak ale nebylo. A tak se pohár na chvíli ztratil. Hráči Montrealu Canadiens měli namířeno na oslavy. Jenže po cestě museli řešit píchlou pneumatiku. Na silnici vyložili i svou trofej. Když kolo vyměnili, vydali se znovu na cestu. A Stanley Cup nechali stát u krajnice. Naštěstí pro celou soutěž byl v roce 1924 tak slabý provoz, že když se pro pohár za pár hodin vrátili, pořád stál na stejném místě.

Vrcholek Stanleyova poháru tvoří stříbrná mísa. New York Rangers se v roce 1994 rozhodli o svou výhru podělit s jiným sportovním šampionem - koněm, který vyhrál dostih v Kentucky. Šampion Go for Gin pak z poháru dostal najíst. Není však jediným zástupcem ze světa zvířat, který ze Stanley Cupu jedl. Clark Gillies, šampion z týmu New York Islanders, naplnil pohár po okraj psími granulemi a nakrmil z něj svého psa.

Před rokem 1994 vyhráli newyorští Rangers Stanley Cup naposledy v roce 1941. Díky výhře se klubu podařilo splatit půjčku na halu Madison Square Garden. Na oslavu oddlužení se rozhodli spálit papír, na kterém byla splátka sepsána. A zapálili ji přímo v poháru. Ten byl během chvilky v plamenech celý. Uhasit se ho celý tým rozhodl svou močí.

V roce 1962 bylo centrem divokých oslav Toronto. Hráči Maple Leafs vzali stříbrný pohár k táboráku. Oslavy se tak rozjely, že si nikdo v prvních momentech nevšiml, že místo polen se tentokrát přiložilo Stanley Cupem. Pohár byl plameny výrazně poničen a celý tým musel zaplatit náročnou opravu.

Reklama

Související témata:

Doporučované