Hlavní obsah

Plán pro Zambii. Výstavba vodní elektrárny dává práci téměř deseti tisícům lidí

Vodní elektrárna má být po spuštění v roce 2020 třetí největší v zemi.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Obrovská vodní elektrárna, jejíž konstrukci zajišťuje společnost z Číny, vytvořila pracovní místa již skoro pro deset tisíc obyvatel Zambie pocházejících výhradně ze slabších sociálních poměrů. Nový obnovitelný zdroj energie slibuje také snížení nedostatku elektřiny v této méně rozvinuté zemi Jižní Afriky.

Článek

Zambie se stejně jako mnoho jiných afrických zemí musí vypořádávat s problémem, kdy pouze 25 procent z celkové městské populace státu a tři procenta venkovanů má přístup k elektrické energii, a to i přesto, že země je bohatá na vodní zdroje. Slabá infrastruktura státu však dosud bránila tomu, aby Zambie své přirozené výhody využívala přinejmenším v dostačujícím rozsahu.

Příchod čínské společnosti do země ale přinesl jejím obyvatelům novou naději. Píše o tom zpravodajská agentura Reuters.

Firma Sinohydro začala v minulých letech stavět vodní elektrárny například i v Nigérii, Pákistánu, Bangladéši nebo Izraeli. Konstrukci nové hydroelektrárny na zambijské řece Kafue spustila v roce 2015.

Projekt výstavby od té doby významně přispěl k místní ekonomice. Vytvořil pracovní místa pro obyvatele s nižší než minimální mzdou, pokud vůbec nějakou. V současné době zaměstnává více než tři a půl tisíce dělníků z okolí.

„Nejenom my místní se díky elektrárně máme líp. Dokonce i lidé z jiných provincií, měst, periferie Lusaky, skoro až z pohraničí u Konga, ti všichni tu jsou zaměstnaní,” popisuje prospěšnost projektu obyvatelům Zambie jeden z pracovníků jménem Zilla.

Jemu i mnoho dalším z jeho kolegů zvýšila společnost mzdu již skoro sedmkrát od té doby, co se k Sinohydro přidali. Spolu s platem roste zaměstnancům podle jejich slov i úroveň životního standardu.

„Co konstrukce Dolní stanice vodní elektrárny Kafue Gorge začala, vytvořili jsme pro Zambii téměř deset tisíc pracovních míst a zisk na daních z příjmů v celkové hodně 157 milionů dolarů,” říká čínský projektový manažer Zhou Qingguo.

Projekt bude celkem stát dvě miliardy dolarů a z velké části do něj investovala především vláda Zambie - její počáteční investice dosáhla ke 186 miliardám dolarů. Dále se na projektu podílí i zahraniční investoři včetně čínské národní banky Exim.

Dolní stanice vodní elektrárny Kafue Gorge leží přibližně 90 kilometrů od hlavního města Zambie Lusaky. Po uvedení do provozu v roce 2020 by měla disponovat kapacitou až 750 megawatt, čímž se stane třetí největší hydroelektrárnou v zemi. Dodávku elektřiny navýší o 38 procent.

Reklama

Doporučované