Hlavní obsah

Platí zákaz vycestovat i pro Zemana? Vyvázl by každopádně bez trestu

Foto: Hrad.cz

Prezident se zřejmě chystá do Číny, i když je vydán zákaz vycestovat. Hlava státu může teoreticky spoléhat na to, že v době čínského summitu už stav nouze nebude platit.

Reklama

Hrad nechce říci, zda Miloš Zeman trvá na tom, že v dubnu pojede na summit do Číny. Podle ústavního právníka Jana Kysely se přitom zákaz vycestování vztahuje i na prezidenta.

Článek

Formálně stále platí, že prezident Miloš Zeman v dubnu poletí na summit do Číny. Ta byla původním ohniskem nákazy koronaviru a je proto na českém seznamu takzvaných rizikových zemí.

Ve stavu nouze, který ve čtvrtek vyhlásila vláda, nesmí Češi cestovat nejen do zemí na seznamu, ale od nedělní půlnoci ani nikam jinam do zahraničí.

Na prezidenta se pravděpodobně zákaz vycestování nařízený vládou také vztahuje. Podle ústavního právníka Jana Kysely z Univerzity Karlovy je však hlava státu oproti občanům země „zvýhodněna“ v tom, že by za vycestování nebyla potrestána.

„Prezident republiky je samozřejmě podroben všem omezením. To, že má někdo imunitu, neznamená, že by nepodléhal právnímu řádu, nýbrž to, že jsou omezeny možnosti postihu při případném spáchání deliktu,“ uvedl Kysela pro Seznam Zprávy.

Někteří lidé mají ze zákazu cestování výjimku. Ta se však podle Ministerstva vnitra vztahuje například na dojíždění za prací nebo na řidiče, piloty či záchranáře. O výjimkách směrem k hlavě státu se dosud nehovořilo.

Hrad na dotaz Seznam Zpráv, zda prezident na cestě do Číny stále trvá a zda řeší, jak se vypořádá se zákazem vycestování, nechtěl věcně odpovědět. „Žádný komentář nebudu poskytovat,“ uvedl pouze Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident může teoreticky spoléhat na to, že v době jeho cesty do Číny už stav nouze nebude platit. Summit 17+1, kterým se režim v Pekingu snaží utužit vztahy se zeměmi na východě Evropy, se má konat 15. dubna, tedy až poté, co vyprší nyní stanovená 30denní lhůta současného stavu nouze.

Poslanecká sněmovna však může trvání stavu nouze mezitím prodloužit, pokud situace s šířením nového koronaviru nebude ani po 30 dnech příznivá.

Miloš Zeman nejprve v lednu oznámil, že na summit nepojede kvůli tomu, že Číňané nesplnili dřívější sliby a neinvestovali v Česku avizované miliardové částky.

Po únorové misi jeho spolupracovníků do Pekingu, kterou vedl šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, však prezident svůj postoj změnil. Ještě v úterý v rozhovoru pro TV Nova uvedl, že po návratu z Číny chce strávit 14 dnů v karanténě v Lánech.

Vedle postoje Jana Kysely existují také názory, že se na Zemana zákaz vycestování nevztahuje.

„Dle mého názoru je nutné na prezidenta republiky pohlížet jako na ústavního činitele s diplomatickým posláním,“ řekl ředitel Institutu bezpečnostních a kriminologických studií na Vysoké škole podnikání a práva David Zámek.

Vychází z toho, že se jedna z původních výjimek Ministerstva vnitra vztahovala na diplomaty a jejich rodinné příslušníky.

„V otázce prezidentova doprovodu jsem ale přesvědčen, že by musel tento doprovod mít udělenou bezezbytku výjimku ministra vnitra. A tuto výjimku musí mít i zástupci armády a policie,“ dodal Zámek.

Reklama

Doporučované