Hlavní obsah

Platit si vlastní test je špatná motivace pro očkování, míní mladí lidé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Od září si preventivní covid testy budou nejspíš muset lidé hradit sami, oznámil v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Seznam Zprávy zjišťovaly mezi ročníky, které stále nejsou dostatečně proočkované, co si o tom myslí.

Článek

Zatímco v Praze začíná být situace v souvislosti s šířením delta varianty komplikovaná, v malém městečku na severu Čech –⁠ v Novém Boru – se život zdá být naprosto v normálu. Pandemii tu připomíná jen povinnost nosit respirátor v restauracích, kavárnách nebo obchodech, kde se toto opatření většinou poctivě dodržuje. V naprosto ojedinělých případech pak někdo ochranu úst a nosu nasadí i na rozpáleném chodníku.

Během parného letního poledne se tady většina obyvatel na ulicích příliš nezdržuje. Mnoho z nich ve vedru hledá především stín. Jako třeba pár sedící na lavičce pod lípou na místním náměstí.

„Měl jsem možnost se nechat očkovat dříve, protože jsem pracoval v sociálních službách. Takže jsem měl takové přednostní právo, ale to jsem nechtěl využít, protože tehdy byly důležitější a ohroženější skupiny, které nebyly naočkovány. Navíc to bylo v době, kdy jsem byl po covidu,“ říká štíhlý čtyřiatřicetiletý muž.

„Teď se mluví o tom, že se bude muset přeočkovávat, takže se nechci nechat očkovat teď, abych se stejně musel nechat přeočkovávat, když se vlastně pořád přesně neví, co bude. Ne že bych vyloženě nevěřil té očkovací látce,“ pokračuje muž. Několik nakažených lidí z jeho okolí prý už zemřelo, měli prý ale i další zdravotní potíže.

Ani žena, která s ním sedí na lavičce, se doposud nenechala očkovat, avšak zjevně z jiných důvodů: „Mám poruchu krvetvorby a stále se spekuluje, že některé vakcíny způsobují krevní sraženiny. To mi třeba hrozí, i kdybych byla jen v zakouřeném prostředí. Řekla jsem si, že raději ještě počkám, až bude nějaká relevantnější studie a budu mít jistotu, že mě vakcína neohrozí.“

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že od prvního září si nejspíš bude muset každý platit svůj preventivní test sám. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ odůvodňuje předpoklad Vojtěch.

To však ani pro jednoho z oslovené dvojice nic nemění. „Určitě nezvážíme očkování, i kdybychom si museli od září za test na covid zaplatit. Určitě to nebude motivace k očkování. Spíš zhodnotíme, jak moc je potřeba ten test vzhledem k tomu, kam se budeme chystat,“ shodují se oba.

Řada místních kromě stínu v červencovém vedru vyhledává osvěžení v místních kavárnách. Obsluha v jedné z nich má ohledně očkování jasno.

„Jsem očkovaný zatím první dávkou. Bral jsem to jako nějakou osobní zodpovědnost. Říkám si, že jestli je tohle cena za to, aby se nám tu pandemie znovu nerozmohla, tak do toho jdu a jsem s tím v pohodě,“ říká barman.

Ačkoli je sám očkovaný první dávkou a začátkem srpna ho čeká druhá, nelíbí se mu, že by od září přestaly být preventivní testy zdarma.

„Celkově pojetí naší vlády a jejich rádoby motivačních jednání je v mých očích diskriminační a přijde mi, že to je takový skrytý nátlak na veškeré lidi k tomu, aby se očkovali. Myslím si, že to má naopak kontraproduktivní účinek, protože tím, že to lidem budou nutit, to tím spíše nebudou chtít,“ vysvětluje pětadvacetiletý barman a pokračuje: „Kdybych ještě očkovaný nebyl, tak by mě určitě zrušení testů zdarma nenamotivovalo. Vnímám to jako svoji osobní občanskou zodpovědnost a nepotřebuji, aby mě stát nutil nebo rádoby motivoval tímhle způsobem.“

V kavárně kromě několika postarších lidí sedí i dvojice asi dvacetiletých dívek, které patří do věkové skupiny, kde proočkovanost ještě stále zaostává. I navzdory tomu už však podle svých slov mají obě slečny první dávku vakcíny.

„Odmalička jsem se vždycky nechávala očkovat, i když to nebylo povinné. Nepotřebuji vnější motivaci, protože mě motivuje moje vlastní zdraví. Proč bych měla onemocnět a cítit se špatně, když se tomu tímhle způsobem můžu vyhnout,“ říká jedna z nich.

Ani ony nevnímají znovuzpoplatnění preventivních covid testů jako nějaký způsob vnější motivace: „Moc s tím nesouhlasím. Beru to tak, že když se někdo nechce nechat očkovat, tak pro to asi má nějaký důvod. Myslím si, že vlastní hrazení testů není dobrá motivace. Znám lidi, kteří chodí do posilovny třeba čtyřikrát týdně a musí si i tak testy doplácet. Natož ještě, aby si je platili tímhle způsobem, to mi přijde špatně.“

Jedním z návštěvníků kavárny je i dvacetiletý mladík oblečený v cyklistickém dresu. Ten se podle svých slov k registraci na očkování zatím ještě nedostal. Po oznámení Adama Vojtěcha to ale v dohledné době plánuje změnit: „Určitě bude jednodušší se spíš nechat očkovat, než od září platit za test. Takže do té doby se zaregistruji.“

V městském parku nacházejícím se nedaleko kavárny sedí na lavičce vousatý muž s cigaretou. Říká, že čeká na autobus, který mu jede ze zastávky opodál. Je mu 47 let, stále tedy patří k méně proočkované části populace. Sám očkovaný není, zčásti taky proto, že se obává kvality vakcíny vzhledem k jejímu, jak říká, zrychlenému uvedení do oběhu.

„Zatím se očkovat nechci, nevidím k tomu důvod. Je tam částečně i určitá obava z vakcíny. Nemyslím si, že vakcíny jsou ještě dostatečně prověřené. Všechno se to šilo horkou jehlou. Zatím počkám a pak uvidím. Sám mám maminku, které je 69 let a taky se zatím nenechala očkovat. Ani v dohledné době to neplánujeme,“ říká.

Hrazení preventivních testů se mu rovněž nezamlouvá, stejně jako většině předchozích respondentů. „Myslím, že je obecně špatně, že by si museli lidé testy hradit. Pokud vláda po lidech vyžaduje test, aby například mohli vycestovat, tak nevím, proč by si lidé měli test platit sami. Proč to třeba nehradí cestovní kancelář, pokud někdo bude potřebovat test, aby letěl na dovolenou.“

Reklama

Doporučované