Hlavní obsah

Platy u Jermanové zveřejněny. Ale záhada trvá: kdo bral 192 000 měsíčně?

Foto: Profimedia.cz

Odcházející hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová už od léta opakuje, že na extrémně vysoké platy některých úředníků neměla vliv.

Reklama

Středočeský kraj se vyhnul exekuci a pokutám, které mu hrozily za odpírání informací o 150tisícových platech úředníků.

Článek

Až hrozba exekuce a ještě větší ostudy přiměla Středočeský kraj, aby zveřejnil příjmy nejlépe placených úředníků.

Jak v létě vypátraly Seznam Zprávy, skupina VIP úředníků, často blízkých kolegů hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), měla platy až okolo 150 tisíc korun měsíčně. Tedy mnohem víc, než je běžné.

Krajský úřad nyní redakci poskytl jména čtyř konkrétních zaměstnanců a zveřejnil také jejich přesné platy. Udělal to ale až poté, co mu Ministerstvo vnitra pohrozilo exekucí a až stotisícovou pokutou.

Jedná se o čtyři nejvýše postavené úředníky kraje: ředitele úřadu Jiřího Holuba a jeho bývalé zástupce Romana Šuberta, Jakuba Alešu a Jindřicha Schenka.

Všem chodily na obvyklé poměry veřejné správy velké peníze.

Foto: Seznam Zprávy

Takhle vypadá tabulka s přehledem měsíčních odměn, kterou poskytl už v létě Středočeský kraj. Jména úředníků chybí. Po zásahu Ministerstva vnitra je teď kraj musel doplnit.

Jedna záhada ale i po zveřejnění platů a jmen jejich příjemců zůstává.

Jde o to, kdo je tím tak trochu tajemným úředníkem, který s platem v průměru dosahujícím na 192 tisíc měsíčně všechny ostatní zaměstnance ve výši příjmů suverénně předčil. Příjem 192 tisíc nemá ani ministr, jeho plat činí kolem 170 tisíc korun.

Seznam Zprávy totiž v letní sérii článků o vysokých příjmech středočeských úředníků vycházely ze dvou tabulek. Tehdy si redakce vyžádala podle informačního zákona údaje o platech a odměnách hejtmančiných spolupracovníků.

Úřad poskytl dvě tabulky - v jedné rozepsal platy, ve druhé mimořádné odměny.

Místo jmen úředníků dosadil čísla – od jedničky do jednadvacítky. Ale i tak bylo možné z tabulek vyčíst, že někteří úředníci dostávali měsíčně prémie třeba až 85 tisíc korun. Což v kombinaci s platem, vyšroubovaným pomocí různých příplatků, nakonec dalo třeba 150 tisíc.

Jeden úředník, označený číslem devět, ale mezi ostatními vyčníval: v každém ze dvou posledních roků měl celkový příjem 2,3 milionu, to znamená skoro 192 tisíc měsíčně.

V některých měsících, jak ukazují tabulky, mu úřad vyplatil třeba až 210 tisíc hrubého.

Jeho jméno se zřejmě objeví až po nástupu nové hejtmanky Petry Peckové (Starostové), která hned den po říjnových volbách prohlásila, že odtajní všechny informace, které úřad pod vedením Jaroslavy Pokorné Jermanové dosud zadržoval.

Kdo bral víc než ministr?

Jisté je, že úředník s platem vyšším než ministr nepatří mezi čtveřici úředníků, jejichž jména nyní kraj nuceně Seznam Zprávám poskytl.

Ředitel úřadu Jiří Holub, tedy fakticky šéf všech úředníků, měl podle zveřejněných dat v roce 2018 celkový příjem 1,38 milionu, další rok pak 1,33 milionu, to znamená asi 111 tisíc měsíčně. Jeho prémie dosahovaly většinou 70 až 80 tisíc za měsíc.

Ředitelův zástupce Roman Šubert měl měsíčně (i díky prémiím) průměrně 153 tisíc. Pro zajímavost, o Šuberta, který na úřadu letos v létě skončil, se zajímá policie. Byl to totiž právě on, kdo měl na úřadu na starosti externí poradce – včetně těch, kteří za desítky tisíc měsíčně pracovali na analýzách hudebních festivalů a psali nikdy nezveřejněné PR strategie.

Holub ani Šubert se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikují.

Dalšímu zástupci ředitele Jakubu Alešovi zase plat zvýšila mimořádná půlmilionová odměna, kterou dostal v roce 2018 s poslední výplatou – když odešel z úřadu na vlastní žádost. To je také problém téhle kauzy: mimořádné odměny mají podle zákona dostávat zaměstnanci za práci navíc. Takovou, která vyžadovala nějaké extrémní nasazení.

Jenže podobných půlmilionových odměn dostalo na kraji během roku 2018 a 2019 hned několik úředníků, takže se spíš zdá, že to byla forma odstupného: nechtěný zaměstnanec kývl na peníze výměnou za to, že nebude dělat problémy. Ovšem to je proti předpisům platným pro veřejnou sféru.

„Já už se k tomu nechci vracet,“ reagoval Aleša do telefonu.

Hejtmanka to věděla

Třetí zástupce ředitele Jindřich Schenk pobral v roce 2018 celkové odměny ve výši 740 tisíc, další rok 250 tisíc.

Dnes říká, že původně nastoupil jako bezpečnostní ředitel za běžný plat. Když se stal zástupcem šéfa úřadu, dostával pak i vyšší odměny – s tím, jak mu také přibývalo úkolů. Loni z funkce i z kraje odešel. „Znelíbil jsem se, protože jsem se odmítl podílet na nestandardních věcech,“ naznačil Schenk.

Končící hejtmanka Pokorná Jermanová říká, že jako politička a členka rady o odměňování úředníků nic nevěděla – to že je věc vedení úřadu, tedy ředitele Holuba. Seznam Zprávy přitom dokázaly, že to není zcela pravda: minimálně právě šéfovi úřadu přiznává prémie podle zákona hejtman či hejtmanka.

Jaroslava Pokorná Jermanová tak musela přinejmenším vědět, za co ředitel Holub dostává každý měsíc k platu ještě dalších 70 až 85 tisíc. Kraj zatím zdůvodnění odměn nechce zveřejnit, vysvětluje to jen obecnou větou o tom, že šlo o úspěšné splnění úkolů.

Reklama

Doporučované