Hlavní obsah

Plavební sezona na Brněnské přehradě skončila, byla úspěšná

Foto: město Brno

Loď Morava.

Reklama

Na Brněnské přehradě skončila 74. plavební sezona. Vlivem koronavirové pandemie byla o šest týdnů kratší, přesto lodě převezly jen o dva tisíce méně cestujících než loni, a to 243 000.

Článek

„Největším letošním tahákem byla staronová loď Morava z roku 1955, která se vrátila na hladinu přehrady po více než roční rekonstrukci,“ informovala mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Letos vyjely lodě na přehradu namísto 18. dubna až na konci května. „Stejně jako všechny oblasti dopravy i lodní dopravu ovlivnila současná situace. Přesto, že jsme sezonu začínali o šest týdnů později a provázela ji různá bezpečnostní opatření, se však naši příznivci a turisté nenechali odradit. Převezli jsme ve výsledku 243.000 lidí, což je neuvěřitelné,“ uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Prázdninový zájem o plavby byl o čtvrtinu vyšší než loni. „V červenci i srpnu jsme převezli téměř 90.000 lidí, loni to bylo o 20 až 30 tisíc méně,“ dodal vedoucí lodní dopravy Martin Ecler. Zájem neustával ani v září, kdy se počet cestujících vyšplhal na 27.000, loni za stejné období to bylo o deset tisíc méně.

Nejvíce táhla opravená loď Morava, kterou v toce 1955 sestrojili zaměstnanci brněnského dopravního podniku. Tehdy nesla název Moskva, v roce 1992 byla přejmenovaná na Dallas. Na přehradě se plavila do roku 2011, poté byla pro špatný technický stav vyřazena z provozu. Vody znovu brázdí po rozsáhlé rekonstrukci a s novým jménem od letošního července.

Příští sezona pravděpodobně začne tradičně v dubnu. Dopravní podnik chystá oslavy a speciální akce k polokulatému výročí.

Reklama

Související témata:

Doporučované