Hlavní obsah

Plzeň opraví lávku Pod Pecihrádkem na rušné cyklistické trase

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Oprava na měsíc uzavře v Plzni hojně využívanou lávku Pod Pecihrádkem. Město nechá téměř 30 let starou lávku kompletně natřít proti korozi a opraví její mostovku.

Článek

„Cyklisté a chodci budou muset pro spojení mezi městskými částmi Doubravka a Bílá Hora použít lávku U sv. Jiří. Náklady na opravu jsou téměř 1,4 milionu korun s DPH,“ řekl primátorův náměstek Michal Vozobule. Oprava začne 7. června.

Lávka slouží od roku 1993, poslední protikorozní nátěr dostala v roce 2005. Kvůli novému nátěru se bude muset demontovat celá mostovka z dřevěných fošen. Po otryskání získá lávka nový nátěr. Zachovalé dřevěné fošny se vrátí na své místo, poškozené budou nahrazeny novými. „Technologie použité při opravě vyžadují vhodné klimatické podmínky, proto je nutné provést opravu lávky v létě, kdy je pravděpodobnost vyšších teplot a stálejšího počasí. Pokud do oprav nezasáhne počasí, první cyklisté by se po opravené lávce měli projet 7. července,“ řekl Vozobule.

Pro cyklisty město na nejbližších rozcestích před lávkou vyznačí objízdnou trasa s plánkem. Budou muset cestou z Bílé Hory do Doubravky použít asi tři kilometry dlouhou objízdnou trasu přes lávku U sv. Jiří a ulicemi Jateční, Na Roudné a Nad Feronou. Na trase je čeká přibližně stometrový pěší koridor stavbou východního okruhu, kde by měli kolo vést.

O lávky, kterých je v Plzni víc než 50, se město průběžně stará. Ročně na jejich údržbu v rozpočtu vyčleňuje pár desítek milionů korun. Každý rok je třeba některou z nich pořádně opravit. Letos se kromě lávky Pod Pecihrádkem dočká opravy lávka U Černého mostu na Valše. Opravy dalších lávek závisí na jejich aktuálním stavu. Loni dostala nový povrch mostovka Vokounovy lávky spojující Homolku na Slovanech s oblastí kolem doudleveckého hřbitova. Lávky na řekách a potocích jsou součástí systému sportovně rekreačních tras podél plzeňských řek, takzvaných plzeňských greenways.

Reklama

Doporučované