Hlavní obsah

Plzeň otevřela možnost budoucího prodeje kulturního domu Peklo

Foto: Getty Images

Plzeň

Reklama

Plzeňští zastupitelé dnes otevřeli možnost pro budoucí prodej zchátralého kulturního domu Peklo.

Článek

Město na nákladnou opravu památkově chráněného bývalého armádního domu kultury nemá, zejména v době napjatých rozpočtů po pandemii koronaviru, peníze. Pokusí se tedy dům za zlomek odhadní ceny prodat a novému majiteli stanovit pevné podmínky, mimo jiné zachování velkého sálu pro kulturní a společenské akce. Dům, který byl kvůli masivnímu napadení krovů dřevokaznými škůdci v havarijním stavu, je od roku 2018 uzavřený, strop podepírají mohutné výztuhy.

Zastupitelé se dnes dohodli, že pracovní skupina, která se Peklu věnuje, vypracuje do podzimu přesné podmínky města pro prodej objektu. Kromě zachování velkého sálu pro kulturní a společenské akce bude další podmínkou města předkupní právo, bankovní záruky nebo zákaz zcizení a zatížení nemovitosti bez předchozího písemného souhlasu Plzně. Zřejmě v říjnu by mohli zastupitelé schválit konečné podmínky prodeje a město pak vypíše soutěž, řekl dnes radní pro ekonomiku a majetek David Šlouf (ODS).

Vyvolávací cena bude deset procent ze znaleckého odhadu, který je 65,6 milionu korun. „Plzeň nemá ambici z prodeje vytěžit finanční prostředky, ale ambice města je najít silného investora, developera, který minimálně kulturu a společenské dění ve velkém sále zachová a bude schopen dům rekonstruovat, což bude přesně stanoveno v podmínkách prodeje. Zisk města Plzně bude najití silného partnera a také to, že město nebude muset investovat do opravy peníze, které v současnosti nemá,“ konstatoval Šlouf.

Objekt je sice celý památkově chráněný, hlavní zájem památkářů ale platí pro část s velkým sálem až pro 760 míst, který je spolu se sálem Měšťanské besedy největším kulturním sálem v Plzni. Památkáři by podle Šloufa zřejmě přistoupili na dohodu, aby se boční kraje Pekla při zachování části se sálem zbouraly a na jejich místě by se po dohodě s nimi postavily nové. Odhad na celkovou rekonstrukci Pekla, včetně případné přístavby, je až tři čtvrtě miliardy korun, poznamenal Šlouf.

Plzeň se snažila pro Peklo hledat i jiné řešení. Nabídla ho už dříve Plzeňskému kraji, ten ale neměl o objekt vyžadující nákladnou rekonstrukci zájem. Nepodařilo se najít ani žádné evropské dotační tituly, z nichž by mohlo město opravu hradit.

Reklama

Doporučované