Hlavní obsah

Plzeň přestaví křižovatku U Jána za 56 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň přestaví za 56 milionů korun křižovatku U Jána vedle Prazdroje. Vyřeší tak složitou a nebezpečnou dostupnost pivovaru, nejnavštěvovanějšího turistického cíle, i centra města pro turisty a Plzeňany.

Článek

Dosud se mohou dostat přes čtyřproudou silnici na Prahu jen po lávce od hotelu Vienna House. Křižovatkou projede přes 50.000 vozidel a více než 600 tramvají denně. Správa veřejného statku města teď převzala projekt pro stavební povolení na úpravu lokality, řekla dnes ČTK mluvčí města Adriana Jarošová.

Křižovatka na hlavním silničním průtahu z Plzně do Prahy má současnou podobu z roku 1993. „Je velmi nepřátelská k chodcům, neboť s výjimkou lávky přes ulici U Prazdroje není jiný způsob, jak její ramena legálně přejít,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Vládnoucí koalice ve městě slíbila úpravu křížení v programovém prohlášení.

Podle náměstka primátora pro dopravu Michala Vozobuleho (TOP 09) zahrnuje hotový projekt doplnění míst pro přecházení přes ulice Tyršova, Pražská a Sirková tak, aby bylo možné bezpečně přejít přes všechna ramena křižovatky. „Tento záměr však vyžaduje stavební zásahy do celé její plochy. Je třeba vytvořit čekací prostory na chodnících a doplnit dělicí ostrůvky. Všechny přechody a místa pro přecházení budou bezbariérové se semafory,“ uvedl. V souběhu s přechody vzniknou i přejezdy pro cyklisty a propojí se tak cyklotrasy z Denisova nábřeží a podél Tyršovy ulice ve směru do Nádražní ulice a na Doubravku. Na 30 milionů korun vyjdou úpravy na městských komunikacích, 15 milionů na státních silnicích I. třídy a 11 milionů Kč budou stát zásahy do vodohospodářské infrastruktury.

„Stavební zásahy budou dosti komplikované, protože jde o křižovatku dvou silnic první třídy,“ řekl dopravní inženýr správy veřejného statku Ondřej Vohradský. V Sirkové ulici bude po přestavbě o jeden řadicí pruh méně, zůstanou tam ale stále tři pruhy. „Naopak výjezd z Pražské ulice posílíme o další pruh pro směr přímo,“ řekl. Kromě vozovek a chodníků upraví stavbaři vodovod a kanalizaci, trolejové vedení, osvětlení i světelnou signalizaci. Novinkou budou chodníky podél Sirkové ulice.

„Správa statku teď požádá o vydání stavebních povolení na jednotlivé objekty a poté je bude třeba zařadit do rozpočtů jednotlivých investorů. Na úpravu křižovatky naváže další připravovaná akce - celková úprava předpolí hlavního nádraží,“ dodal Vozobule.

V místě křižovatky byla ještě v 60. letech minulého století hustá zástavba a bohatý společenský život. Poté začalo bourání prvních domů kvůli stavbě magistrály na Prahu. Řada dopravních odborníků považuje křižovatku za nejhorší velkou dopravní stavbu ve městě. V Sirkové ulici by se měly výhledově některé domy dostavět.

Reklama

Doporučované