Hlavní obsah

Plzeň rozsvítila vánoční strom na náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň zahájila advent rozsvícením vánočního stromu na centrálním náměstí Republiky. Jindy bývá náměstí plné stánků adventního trhu a tisíců lidí, dnes na hlavní ploše stojí zatím jen vánoční ozdobená jedle a vyřezávaný betlém.

Článek

Kvůli platným opatřením proti šíření koronaviru město vyzvalo obyvatele, aby letos rozsvícení stromu výjimečně sledovali z domova v přímém přenosu na internetu. Přesto nejméně desítky až několik stovek lidí přišlo přímo na náměstí. Na předvánoční jízdy také dnes vyjela vánoční tramvaj, kterou Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) zdobí už třetím rokem.

Slavnostně ozdobenou jedli, kterou letos městu věnovali soukromí majitelé z Kařezu na Rokycansku, rozsvítil v 17:15 podle tradice plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) a biskup Tomáš Holub. „To, že je letos náměstí bez stánků, nám umožní se soustředit na věci, které možná víc vyniknou - na strom, jeho světlo a na betlém,“ řekl Holub. Strom je podle něj znamení života a může být myšlenkou a vzpomínkou na lidi, kteří ostatním umožňují stát v této době rovně a vzpřímeně.

Světlo na stromě má být pro občany světlem na konci tunelu náročných dnů, které skončí, řekl Holub. Do jeslí betlému, které jsou až do Štědrého dne bez Ježíška, mohou podle něj lidé odkládat prosby, přání i to, co je trápí a tíží. Baxa popřál lidem, aby nadcházející týdny strávili co nejlépe a radostně, aby zapomněli na problémy, které všechny dosud tížily.

Více než šedesátiletou jedli pokáceli dřevaři v polovině listopadu v Kařezu u rodinného domu a převezli do Plzně. Ideální vánoční strom pro plzeňské náměstí má mít výšku 13 až 15 metrů, musí být zdravý a pravidelně rostlý. Město ho už několik let dostává darem. Předloni byla symbolem plzeňských Vánoc douglaska a loni smrk. Strom zdobí světelné řetězy o délce asi 3,5 kilometru a výzdoba, kterou loni pořídilo město za 700 tisíc korun. Nově ji doplnily motivy sněhových vloček, o nichž letos rozhodli lidé v hlasování na internetu. Světla umožňují postupné rozsvícení stromu po sekcích. Ve městě jsou vánočně vyzdobené a osvětlené i ulice v centru i v jednotlivých obvodech.

Na cesty adventní Plzní dnes také vyjela speciálně vyzdobená vánoční tramvaj s motivy dominant náměstí. Kromě vnějšího polepu je vyzdoben i interiér vozu, tramvaj osvětluje 2000 světýlek. „V předešlých dvou letech jsme na naši vánoční tramvaj dostávali velké množství pozitivních ohlasů od malých i velkých cestujících. Rozhodli jsme se proto v tradici pokračovat i letos. Myslím, že zvláště v této nelehké době je třeba šířit radost, a věřím, že vánoční tramvaj vykouzlí na tvářích lidí v ulicích nejeden úsměv,“ dodal primátorův první náměstek a předseda představenstva PMDP Roman Zarzycký (ANO).

Reklama

Doporučované