Hlavní obsah

Plzeň spustila aplikaci Digiškolka, která usnadní komunikaci školek s rodiči

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň spustila aplikaci Digiškolka, který usnadní komunikaci všech více než 40 městských mateřských škol s rodiči.

Článek

„Ulehčí pedagogům rutinní práci a v budoucnu má také napomoci při náborech a zápisech do školek,“ řekl ředitel Správy informačních technologií města Plzně (SIT) Luděk Šantora. Vznikla i na základě zkušeností z doby pandemie koronaviru, kdy výrazně vzrostla potřeba komunikovat s rodiči v reálném čase.

Digiškolka obsahuje evidenci dětí, kontakty na rodiče, seznam učitelů, plánování rozvrhu a výuky, tiskové a exportní výstupy pro vlastní potřebu i pro ministerstvo školství. V brzké době se rozběhne mobilní aplikace a rodiče už nebudou muset nahlížet do e-mailů.

Požadavky přišly ze školek a rodiče už o nové aplikaci vědí. „Smyslem je vyřešit komunikaci mezi nimi a školkou, aby byla elektronicky, protože dneska to chtějí. A dále chceme sjednotit prostředí, protože ve městě provozujeme přes deset let aplikaci pro základky Škola OnLine, a dává smysl, aby její ‚mladší bráška‘ byl ve školkách. Umožní nám to převést děti, které v aplikaci budeme mít, bez jakéhokoli dalších ‚otravování‘ rodičů do úrovně základních škol,“ uvedl Šantora. Všechna data dnes shromažďují školky v papírové podobě, cože je podle něj leckdy složitější ochránit, než když jsou v elektronické verzi v zabezpečeném datovém centru.

Podle Šantory je rychlá a efektivní komunikace potřebná například v případech zdržení na školním výletě, změnách v plánech akcí a ve všech neplánovaných situacích, kdy je důležité rodiče hned informovat. Mohou také například hlasovat o tématech výuky, které školka vypíše. „Díky aplikaci stačí pár kliknutí a rodiče jsou v obraze. "Už nemůže být snazší omluvit dítě nebo zrušit oběd,“ uvedl Bohuslav Horais za SIT.

Aplikace je podle něj uživatelsky přívětivá, je upravena přímo pro prostředí mateřských škol a práci s ní se lze snadno naučit. „Neobsahuje zbytečnosti, je sestavena tak, aby naváděla uživatele co nejjednodušeji k danému cíli. Byla školení, nahráli jsme webináře, díky nimž si mohou připomenout postupy,“ řekl Miroslav Nozar ze SIT.

Digiškolku chce město využít pro zápisy do mateřských škol. Kromě toho bude v návaznosti na Školu OnLine možné přeposlat už jednou pořízená data ze školky do základní školy, kam žák nastoupí po zápisu. Výrazně se zkvalitní také statistické přehledy městského odboru školství. „Děti od tří let už budou zavedené v systému,“ řekl Šantora.

Aplikaci pořídilo město ve výběrovém řízení. Cena je kolem 900 000 korun na čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Doporučované