Hlavní obsah

Plzeň staví po 15 letech městské byty, hotovo má osm z 18 domů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Plzeň staví po 15 letech městské byty. Do dvou let chce vybudovat za 350 milionů korun celkem 18 domů se 183 menšími byty na Zátiší v městské části Skvrňany.

Článek

V lokalitě už stojí osm nových domů. Byty město nabídne seniorům, zdravotně postiženým občanům, samoživitelům a samoživitelkám, rodinám pečujícím o zdravotně postižené dítě, ale také jako startovací dostupné bydlení pro mladé rodiny, řekl ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

„Po stavbě bytů na Sylvánu zhruba před 15 lety jde o náš největší bytový projekt. Revitalizujeme čtyři hektary kolem ulic Línská a Kreuzmannova,“ uvedl. Místo je považováno za problémové z hlediska kvality bytů i skladby obyvatel. Chátrající bytové domy nahradí město bydlením pro lidi, kteří získávají obtížně nájemní nebo vlastní byty na komerčním trhu. Na Zátiší bydlelo přes 200 lidí. Loni město vyklidilo 23 bytů z 92.

Stavba, která začala letos v únoru demolicí původních domů, přijde na 347 milionů korun bez DPH. Téměř z poloviny ji pokryjí příjmy z prodeje 483 městských bytů na Sylvánu, jichž už je prodáno přes polovinu. Letos dá Plzeň na nové domy 136 milionů Kč.

Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) pokračují veškeré práce podle harmonogramu. „Město už dokončilo hrubé stavby domů 1 až 7 a 18, výměníkovou stanici, střechy i okna. Dokončuje finální fasády, hotové jsou vnitřní instalace, podlahy, obklady a omítky,“ uvedl.

Podle radního Davida Šloufa (ODS) bude nájem u bytů bezbariérových a zvláštního určení 50 Kč za metr čtvereční měsíčně, pro všechny ostatní byty pak v sazbě běžného nájemného 86,86 Kč za metr čtvereční. Rozměry standardních bytů 2+kk budou 46 metrů čtverečních a 1+kk asi 34 metrů čtverečních.

Nová zástavba nahradí polodřevěné typové domy z počátku 50. let minulého století. Byty s plochou 50 metrů čtverečních byly vytápěny přímotopy a kamny na pevná paliva. „Jsou zcela za hranicí životnosti a jejich rekonstrukce je prakticky nemožná. Navíc je v nich nebezpečný azbest, který musíme zlikvidovat,“ řekl Jaroslav Petrák z odboru investic.

Reklama

Doporučované