Hlavní obsah

Po 50 letech se mění péče o duševně nemocné. V novém plzeňském pavilonu se ve vlastním zájmu příliš neohřejí

Plzeňská fakultní nemocnice vybuduje nový pavilon psychiatrie, pacienti tam budou trávit jen nezbytné minimum času.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už za dva roky budou pacienti v plzeňské fakultní nemocnici využívat nový pavilon Psychiatrické kliniky. Výstavba je součástí reformy psychiatrické péče v České republice, která přichází po půl století. Jejím cílem je, aby nemocní s psychiatrickými diagnózami trávili v nemocnici co nejméně času.

Článek

„V novém pavilonu chceme výrazně posílit komunitní péči. Nechceme, aby klienti trávili čas jen v nemocnici,” vysvětluje přednosta Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jan Vevera a dodává, že není nutné dlouhodobě hospitalizovat ani chronicky nemocné pacienty.

Řešením je například stacionární péče. Pacient dochází do nemocnice ráno, absolvuje terapie a poté se vrací zpět domů. „Do stacionáře a zpět domů chodím pěšky, díky tomu mám hodinu a půl chůze denně,” vyzdvihuje jednu z předností klient stacionáře - muž, kterého do péče psychiatrů dovedla práce.

Tento typ léčby sice podle něj může trvat delší dobu, věří ale, že povede k trvalé změně.

V tuto chvíli má stacionář pro psychiatrické pacienty v Plzni kapacitu deset míst, po výstavbě nové budovy to bude víc než trojnásobek. Zlepší se také nabídka ambulantní péče.

Nový pavilon se začne v Plzni stavět ještě v první polovině letošního roku, investice za 350 milionů korun je naplánovaná na dva roky.

Součástí reformy psychiatrické péče je kromě přeměny psychiatrických klinik také vybudování několika desítek center duševního zdraví. Ta by měla mimo jiné výrazně rozšířit možnosti terénní péče.

Reklama

Doporučované