Hlavní obsah

Dětské tábory ve víru změn. Vojtěch navečer oznámil drobnou úlevu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Podle aktuálního mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví se musí otestovat děti na táborech nejenom před odjezdem, ale i po sedmi dnech trvání tábora. S tím ale organizátoři nepočítali.

Článek

Před týdnem vydalo Ministerstvo zdravotnictví manuál k pořádání dětských táborů. Hygienické podmínky nastavil rezort sice detailně, ale splnitelně. Počet osob není omezený, před příjezdem je nutné se otestovat a skupiny nesmí navštěvovat okolí, třeba koupaliště nebo památky.

Manuál ale platil jen pět dní. Po pondělním jednání vlády ho Ministerstvo zdravotnictví zásadně změnilo. Testy totiž vyžaduje nejen na začátku pobytu, ale i po sedmi dnech konání akce. Zatímco na původním manuálu spolupracovali také organizátoři táborů, o této úpravě se dozvěděli až z opatření Ministerstva zdravotnictví.

„S ministerstvem jsme jednali v rámci manuálu o naprostých detailech a najednou spadne z nebe opatření, o kterém nám vůbec nikdo neřekl,“ nelíbí se postup Ministerstva zdravotnictví předsedovi představenstva Asociace dětské rekreace (ADR) Miroslavu Topinkovi.

Předem nekonzultovaný krok kritizoval také Skaut nebo Česká rada dětí a mládeže.

Ve středu večer oznámil Vojtěch na twitterovém účtu další změnu. „Pokud bude dítě před akcí otestováno metodou PCR, nebude se muset po sedmi dnech přetestovat. U antigenních testů přetestování zachováme,“ napsal.

I přes velkou vlnu nevole ještě během dne ministr prohlašoval, že na opatřeních nic měnit nehodlá.

„Názor epidemiologů je takový, že jsou to poměrně velké kolektivy a protestování jednou týdně je namístě. Může tam být doběh inkubační doby. Na tábor může přijet někdo nakažený a nemoc se projeví až po týdnu,“ řekl Adam Vojtěch (ANO).

S tím ale nesouhlasí odborník na globální rizika a modelování pandemií Jan Kulveit.

„Testy před odjezdem na tábory dávají smysl, zbytek ne. Pokud úvodním sítem testů někdo nakažený projde a na táboře vznikne ohnisko, tak se to stejně pozná i bez testů,“ napsal Kulveit na Twitteru.

Někdo to bude muset zaplatit

Co to ale znamená pro rodiče? První otázka je jasná. Kdo bude mít povinnost test pořídit nebo zaplatit?

„Zakoupení antigenních testů z hlediska finanční náročnosti by nemuselo být tak složité, protože se dnes pohybujeme v řádech desítek korun,“ dodal Vojtěch.

To je sice pravda. Pro jeden turnus to je ale v takovém případě dodatečný výdaj pro organizátory v řádech tisíců korun, a to v době, kdy už jsou pobyty často zaplacené.

„Pro osmdesát dětí nás to vyjde asi na 5,5 tisíce. Po rodičích ale už nic chtít nebudeme. Jsme dobrovolníci, nemáme za to ani korunu. Holt děti budou mít asi méně odměn,“ říká dlouholetá organizátorka táborů Andrea Kuřinová.

Zvlášť u větších táborů lze očekávat, že testy pořídí na své náklady. Ty menší to ale nemusí finančně zvládnout a budou muset žádat rodiče o dodatečnou platbu.

Poslední možností je vydat se v průběhu tábora s dětmi do odběrového centra s úhradou od zdravotní pojišťovny. To jde ale zase proti manuálu o pořádání táborů. Skupiny mají zůstat izolované a nesetkávat se s nikým mimo přímých účastníků. Zároveň by byl patrně nutný souhlas zákonných zástupců.

„Je těžko představitelné, že by organizátoři dokázali přesunout děti po sedmi dnech na oficiální testovací místa, kde by byly testy zdarma,“ uvedli ve společném prohlášení organizace sdružené v ADR, České radě dětí a mládeže a Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže ČR.

Test a domů

Jasný ale není ani postup při prokázání pozitivity u dítěte po sedmi dnech trvání tábora. Původní manuál s tím nepočítal, v mimořádných opatřeních tyto detaily nejsou a na otázku Seznam Zpráv zatím Ministerstvo zdravotnictví nereagovalo.

Lze ale očekávat, že budou platit stejná pravidla jako pro školy v přírodě. Tedy v případě pozitivního antigenního testu v průběhu pobytu bude nutné dítě izolovat a skrze zákonného zástupce neprodleně zajistit jeho odjezd domů.

Antigenní test však může být také falešně pozitivní. Od Ministerstva zdravotnictví ale zatím rovněž chybí informace, jestli se dítě s negativním potvrzovacím testem bude smět na tábor vrátit.

Reklama

Doporučované