Hlavní obsah

Po aféře s Kosovem: Co řekl Babiš po schůzce s lídry V4 a západního Balkánu?

Tisková konference po jednání V4 a zástupci BalkánuVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český premiér avizoval, že se zástupci zemí V4 a západního Balkánu chce řešit zejména další spolupráci. Lídři měli probrat i budoucnost EU či ochranu klimatu.

Článek

Premiér Andrej Babiš se na Pražském hradě sešel s lídry Visegrádské čtyřky. Původně na summit mělo dorazit i Kosovo, které však po výrocích českého prezidenta Miloše Zemana účast odmítlo a reprezentuje ho pouze zástupce velvyslanectví v Praze.

Kosovo zareagovalo na slova, která Zeman pronesl při návštěvě Bělehradu. Řekl, že má rád Srbsko a Srby, ale nemá rád Kosovo. Ve středu prohlásil, že bude chtít s českými ústavními činiteli projednat možnost odvolání uznání Kosova jako samostatného státu. Babiš na tiskové konferenci uvedl, že Zeman má na Kosovo neměnný názor už od roku 2013. Nevidí ale žádný důvod, aby česká vláda měnila svou pozici.

Babiš se s premiéry Slovenska, Maďarska a Polska se zabýval evropskými otázkami, jako například složením nové Evropské komise, víceletým finančním rámcem po roce 2020 či přístupem k řešení klimatických otázek. Po jednání se připojili představitelé šesti zemí západního Balkánu včetně srbské premiérky a předsedů vlád Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny.

Premiéři V4 velmi kladně zhodnotili, že má skupina dva místopředsedy v Evropské komisi. „Úspěch by nebyl tak zřetelný, pokud bychom nepracovali jako jeden tým. Před nedávnem bylo vyhlášeno rozložení Evropské Komise a teď vidíme, jak důležitou roli bude V4 vykonávat,“ dodal polský premiér Mateusz Morawiecki.

Česko má od července předsednictví ve Visegrádské skupině a za cíl si klade zvyšování koaličního potenciálu skupiny v Evropské unii. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) chce ČR prosazovat posilování spolupráce EU se státy Východního partnerství a podporovat integraci zemí západního Balkánu do unie.

Na zasedání se země V4 shodly na tom, že mají evidentní zájem přivítat další členy EU. Rozšiřování podle nich nebude pro EU znamenat problém, ale příležitost. Maďarský premiér Viktor Orbán dodal: „Pokud by EU nezaspala a přijala Severní Makedonii a Srbsko dříve, tak by dnes nebylo tolik nelegálních migrantů v Evropě. Tím jsme mohli zabránit migraci." Andrej Babiš společné stanovisko potvrdil tím, že „bezpečnost na Balkáně znamená i bezpečnost v Evropě."

Lidři V4 se chtějí podílet na podpoře klimatických změn. „Musíme ale podporovat i jiné části světa mimo EU, aby se připojily, jinak to nepřinese kýžený efekt," řekl slovenský premiér Peter Pellegrini.

Na summitu se země podělily o zkušenosti z regionu západního Balkánu za posledních pět let a projedná se doporučení do budoucna. Mluvilo se i o hospodářských vztazích včetně toho, jak zlepšit reformní a integrační procesy v regionu.

Summit se také dotkl otázky brexitu. „Přejeme si, aby nenastal brexit bez dohody a aby členské státy EU a premiér Boris Johnson našli takové řešení, které nezatřese evropskou ekonomikou jak na jedné, tak druhé straně," dodal Pellegrini.

Reklama

Doporučované