Hlavní obsah

Po lázních a knihkupectví míří spolek Hausopera také do brněnské kavárny

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Brněnský spolek Hausopera v září dovrší svou Trilogii pro město, sérii komorních oper připravených na míru funkcionalistickým památkám.

Článek

Zazní novinka Věčná slečna Bledá Markéty Dvořákové a Ivo Medka společně s dříve uvedenou operou Lukáše Sommera Hra o Malinu. Premiéra bude 17. září, reprízy 18. a 19. září, řekla ČTK Jitka Miková za Hausoperu.

Všechny tři večery začnou v 19:00 v Zemanově kavárně a cukrárně, odkud se po první části diváci přesunou do Knihkupectví Michala Ženíška v pasáži Alfa. Představení jsou totiž zasazena právě na místa, kde lidé zpravidla nenaslouchají současné hudbě, ale popíjejí kávu a listují knihami.

Trilogie pro město započala v roce 2018, kdy publikum u bazénu Lázní Rašínova v centru Brna sledovalo Poslední pólo. V nostalgické opeře o zlomeném srdci, černém svědomí a odpuštění dostaly po boku tří vokalistů v plavkách prostor také akvabely. Hra o Malinu se v Ženíškově knihkupectví hrála samostatně už loni. Finále trilogie však poté zhatil plošný zákaz představení se zpěvem kvůli šíření koronaviru.

Věčná slečna Bledá se tak do Zemanovy kavárny a cukrárny v Josefské ulici vydá až letos. Podnik fungující od 30. let minulého století bude dějištěm zvláštních událostí mezi snem a skutečností. „Nástrojovým obsazením jsme se s Ivo Medkem snažili co nejvíce přiblížit charakteru šlágrů 30. let, abychom se naladili na zachovalý interiér funkcionalistické Zemanovy cukrárny,“ uvedla skladatelka Markéta Dvořáková.

Za spolkem Hausopera, který připravuje komorní opery komponované na míru různým místům v Brně, jsou operní pěvec Josef Škarka, hudební publicista Boris Klepal a produkční Lucie Kořínková. „Nápad hrát opery ve všedních prostorech, kolem kterých chodíme každý den, přicházel postupně. Na počátku jsme přemýšleli o Hře o Malinu pro Ženíškovo knihkupectví, na ni se nabalily další nápady, pro které je Brno se svojí krásnou absurditou skvělým podhoubím,“ uvedl Škarka.

Reklama

Doporučované