Hlavní obsah

Po Petříčkovi na zahraničí skončil i jeho „stínový ministr“

Miroslav Poche opustil spolu s Tomášem Petříčkem Ministerstvo zahraničí.

Reklama

Přestože Ministerstvo zahraničí zůstalo „ve straně“ –⁠ tedy v jeho čele bude nadále představitel ČSSD –⁠ dochází k výrazným personálním změnám.

Článek

Prezident minulý týden dle očekávání jmenoval šéfem diplomacie Jakuba Kulhánka, dosud pravou ruku vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

Ještě před jeho příchodem ale skončil v Černínském paláci předchozí „stínový ministr“, vlivný politik ČSSD Miroslav Poche. V úřadu působil od roku 2018 jako poradce, a to po dobu, kdy úřad vedl jeho někdejší odborný asistent Tomáš Petříček.

„Smlouva mu byla ukončena ze strany Ministerstva zahraničních věcí v pondělí 19. dubna,“ uvedla mluvčí úřadu Zuzana Štíchová. Tiskové oddělení dále Seznam Zprávám sdělilo, že nový ministr Kulhánek svůj poradenský tým teprve sestavuje

No comment

Petříček byl do čela Černínského paláce jmenován před necelými třemi lety právě jako náhradník za Pocheho, jehož odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Poche si na chod ministerstva udržoval vliv právě z poradenské pozice.

„Nebudu to komentovat,“ uvedl Poche už minulý týden na dotaz Seznam Zpráv, zda bude pokračovat na své pozici poradce i po jmenování nového ministra Kulhánka.

Pocheho blízký přítel Petříček skončil ve funkci ministra začátkem dubna –⁠ poté, co neuspěl na stranickém sjezdu, kde v souboji o post šéfa ČSSD vyzval stávajícího předsedu Hamáčka.

Mezi oběma stranickými křídly vládne po sjezdu napětí –⁠ a to i v souvislosti s aktuální česko-ruskou roztržkou. Petříček se připojil ke zpochybňování Hamáčkova vysvětlení, že jeho plánovaná cesta do Moskvy byla kamufláží, která měla pomoct zastřít skutečný plán vlády –⁠ udeřit na ruskou špionáž v Česku.

Zemanův protivník

Petříček si na ministerstvo přivedl řadu spolustraníků - zejména ze své domovské pražské organizace. Personální rošády hned několikrát načasováním kopírovaly Petříčkovo rozhodování, jak donedávna neznámý muž stranického zázemí naloží se svým nabytým politickým kreditem.

Náměstkyní v Černíně se stala například pražská sociálnědemokratická politička Michaela Marksová-Tominová, jíž dělal v minulosti, když byla ona naopak ministryní práce, náměstka Petříček.

Loni na podzim Petříček tvrdil, že se bude ucházet o post lídra pražské sněmovní kandidátky. Na Ministerstvu zahraničí začal tehdy pracovat šéf pražské buňky ČSSD, akademik Petr Pavlík, jako poradce pro oblast školství. Pavlík již v Černínském paláci nepůsobí, skončil v březnu.

Za Petříčka se na ministerstvu také začal objevovat zasloužilý straník Karel Machovec. Poslanec a stranický místopředseda z 90. let se proslavil jako stranický protivník tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Souboj s ním prohrál a politicky padl. Do nejvyšších mocenských kruhů se vrátil až jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky v roce 2014.

Šedá eminence

Trofejí stranických předsjezdových manévrů se stala i funkce politického náměstka Ministerstva zahraničí. Post se uvolnil krátce před oranžovou stranickou konferencí, kdy vrcholilo shánění podpory petříčkovského i hamáčkovského tábora. Petříček měl post podle informací Seznam Zpráv přislíbit spřízněnému spolustraníkovi z Prahy 9 Miroslavu Dvořákovi.

Nakonec hned po sjezdu post obsadil konkurenční „oranžový“ Pražák Pavel Jaroš –⁠ muž, který má pověst šedé eminence ČSSD.

Na Ministerstvu zahraničí už v minulosti pracoval. Za éry ministra Jana Kavana se stal generálním sekretářem resortu. Nahradil tehdy Karla Srbu, který musel skončit kvůli skandálu s nevýhodným pronájmem Českého domu v Moskvě. Srba si později odseděl osm let za objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové.

Spolu se Srbou byl Jaroš obžalovaný kvůli předraženým rekonstrukcím českých ambasád. Kvůli nedostatku důkazů ale byli oba obžaloby zproštěni. Jak v roce 2016 upozornily Seznam Zprávy, na pozadí pochybných rekonstrukcí ambasád se odehrával také nelegální byznys se zbraněmi.

Kontroverzní pověst má i Miroslav Poche, původně lokální pražský politik. V roce 2010 se „proslavil“, když figuroval v kauze nelegálního financování ČSSD. Peníze měl tehdy rozepisovat na několik členů –⁠ ti poté finanční dar vykázali jako členské příspěvky. Politickou kariéru to Pochemu sice zbrzdilo, ale i po této kauze uspěl v komunálních volbách i volbách do Evropského parlamentu, jehož poslancem byl v letech 2014–⁠2019. Pocheho Zeman nechtěl jmenovat údajně kvůli sporům v některých zahraničněpolitických otázkách.

Reklama

Doporučované