Hlavní obsah

Po Rathovi zasáhl vrchní soud kvůli odposlechům i do kauzy s Rittigem

Vrchní soud znovu zpochybnil policejní odposlechy.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Tajně pořízené nahrávky jsou podle vrchního soudu jediným přímým důkazem proti lobbistovi Ivo Rittigovi a bývalé šéfce kabinetu premiéra Janě Nečasové. Jejich pořízení ale zpochybnil.

Článek

Nejdříve kvůli pořízeným odposlechům zasáhl Vrchní soud v Praze významně do kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha. Teď podobně zpochybňuje tajně pořízené nahrávky proti lobbistovi Ivo Rittigovi a bývalé šéfce kabinetu premiéra Janě Nečasové.

Jde o případ, kde jsou oba obžalováni ještě s advokátem Davidem Michalem. Podle vyšetřovatelů se nezákonně dostali k informacím z utajované zprávy BIS.

Odposlechy jsou přitom – jak uvádí sám vrchní soud – jediným přímým důkazem proti obžalovaným. Soudce Viktor Mach však v dokumentu, který Seznam získal, uvádí, že není jasné, jestli je bude možné použít.

Konstatuje, že je sice policie pořídila zákonně se souhlasem soudu, ale pro jinou kauzu. Konkrétně šlo o případ, kdy vyšetřovatelé prověřovali údajnou trestnou činnost ve státním podniku Povodí Vltavy.

Na rozdíl od kauzy Rath však soudce neřekl jednoznačně, že odposlechy proti Rittigovi a Nečasové použít nelze. Rozhodnutí nechal na pražském Městském soudu, který bude znovu případ řešit.

„Bude na soudu prvního stupně, aby pečlivě, s pomocí dostupného spisového materiálu, řešil, zda bylo povolení ke sledování osob a věcí učiněno v téže či jiné trestní věci a zda jej lze použít v této konkrétní trestní věci,“ uvedl soudce Mach.

Žalobce Rostislav Bajger, který tento případ dozoruje, potvrdil, že rozsudek už dostal, zatím ho prý nečetl. „Dostali jsme ho těsně před odjezdem do Prahy, takže bohužel jsme ho ještě neprostudovali. K tomu bych se vyjádřil až v průběhu příštího týdne,“ prohlásil Bajger.

Naopak Ivo Rittig Seznamu řekl, že verdikt vrchního soudu nedostal, proto ho nemůže komentovat.

Soud ve zmíněném dokumentu pak také třeba vysvětlil, proč v současné době není přesvědčen o vině obžalovaných.

Reklama

Doporučované