Hlavní obsah

Nastává zatmění Slunce. Jak ho sledovat?

Foto: Profimedia.cz

Snímek částečného zatmění Slunce pořízený v roce 1989 na Havaji. (Ilustrační fotografie.)

Reklama

V ani ne dvouhodinovém intervalu, který se potáhne přes dnešní poledne, bude z Česka pozorovatelné částečné zatmění Slunce. Měsíc překryje sluneční disk v maximální fázi o necelou pětinu (asi 17 % průměru kotouče.)

Článek

Ti, kdo o jevu nebudou dopředu vědět, si ho tentokrát ani nevšimnou. Překrytí bude příliš malé na to, aby způsobilo výraznější pokles světla, kterého by si všimli i lidé, co nebudou sledovat přímo oblohu. Jde ale o první částečné zatmění nad Českem od 20. března 2015.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Kdy bude zatmění vidět?

Podívaná se v Česku odehraje vysoko nad jihovýchodem a jihem. Měsíc začne vstupovat před sluneční disk v 11:44 středoevropského času a částečné zatmění skončí ve 13:36. Maximum nastane ve 12:39. Ale pozor! Tento čas platí jen pro střed republiky a v závislosti na vaší poloze může být posunutý.

„Nejdřív to začne na západě Čech, takže třeba v Chebu už v 11:35, veprostřed republiky je to tedy těch 11:44 a například v Ostravě bude začátek až v 11:53. Takže rozdíl může být zhruba až 20 minut,“ upřesnil pro Seznam Zprávy tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Jak ho pozorovat?

V první řadě je třeba apelovat na bezpečnost. Pozorování Slunce není možné bez speciálních brýlí či filtrů, které oči ochrání před zářením. Obyčejné sluneční brýle bezpečné nejsou. Se speciálními brýlemi nebo například přes sklo do svářečské masky půjde ale jev vidět bez dalekohledu.

Při sledování přes dalekohled ostatně pravidlo dbání na bezpečnost platí dvojnásob. Je třeba mít speciální pro pozorování Slunce. Těmi je vybavená celá řada hvězdáren a většina z nich bude pro veřejnost na sledování zatmění pořádat akci.

Co přesně vlastně uvidíme

Jak bylo zmíněno, zatmění dosáhne asi 17 % průměru slunečního kotouče, přičemž půjde odshora. Takhle bude úkaz vypadat podle animace Hvězdárny a planetária Brno:

Podle Suchana to znamená, že si lidé, kteří se na Slunce vyloženě nezaměří, ničeho nevšimnou. „O tomto zatmění se hodně mluví hlavně proto, že je první po šesti letech. To poslední bylo sice také částečné, ale šlo o 75 % zakrytého průměru Slunce a to už byl vidět pokles osvětlenosti krajiny a klesla i teplota. A to se tentokrát nestane,“ řekl Suchan.

„Takže lidé, kteří nebudou vědět, že se nad nimi něco děje, tak to nepoznají. Ti, kteří vědět budou a vezmou si filtr nebo speciální brýle, uvidí v horní části Slunce vykousnutý Měsíc,“ dodal Suchan.

Odkud bude úkaz vidět nejlépe?

Co se týče místa, odkud bude úkaz vidět lépe či hůře, jde v rámci Česka jen o to, jaká bude oblačnost. „Asi to spatříme z většiny území, ale může se stát, že jen chvílemi,“ řekl Suchan a připomněl, že co se týče polohy, je důležitější hlídat si hlavně výše zmiňovaný časový posun.

Hypoteticky máte šanci vidět i tzv. prstencové částečné zatmění, které je mnohem výraznější, to byste ale museli na výlet například do Kanady, na ruskou Sibiř nebo rovnou severní pól.

Reklama

Související témata:

Doporučované