Hlavní obsah

Po těžké mozkové příhodě se z něj stala troska. Do života ho vrátila léčba kmenovými buňkami

Záhady Josefa Klímy: Boj s následky mrtvice. Muži pomohla léčba kmenovými buňkami.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Cévní mozková mrtvice postihla Luboše Kulhu v šestačtyřiceti letech. I když byl vzorným pacientem, po třech letech od události byl stále nemohoucí. Pomohla až nenápadná poznámka lékaře po dalších z kontrol.

Článek

Byl pátek, červenec roku 2013. Pan Luboš Kulha právě přijel z práce domů. Tak jako každý den. Cítil se trochu unavený, ale jak sám říká, nepřikládal tomu žádnou velkou váhu. Prostě starosti v práci a doma dvě malé děti. Kolotoč, který mnozí nás velmi dobře znají.

„Natáhl jsem se. A pak jsem potřeboval na záchod. Cestou jsem se složil a už jsem tam nedošel,“ popisuje začátek své nemoci Luboš Kulha. Vše vnímal, ale neschopnost se pohnout a mluvit ho dost vyděsila. Následoval okamžitý převoz do nemocnice a vyřčení diagnózy – cévní mozková mrtvice. Tenkrát mu bylo pouhých 46 let.

Když se po pěti týdnech strávených v nemocnici a po měsíci rehabilitačního pobytu vrátil zpět domů, byl z něho nemohoucí člověk. Troska, která se nedokázala sama pořádně pohybovat. Svět se mu točil jako na houpačce a stabilitu nedokázal vůbec udržet.

„Když jsem byl třeba venku na zahradě, tak jsem tam pobíhal od stromu ke stromu. Vždycky jsem si vytyčil cíl, kde udělám pět kroků a vždycky hned, čeho se můžu chytnout. Nebo jsem chodil kolem domu, kolem zdi,“ vzpomíná Luboš Kulha.

V takovémto stavu přežíval téměř tři roky. A i když byl vzorným pacientem a rehabilitoval, jak to jen šlo, lékaři už neviděli žádný možný další posun. Tohle měl být jeho konečný stav. Pro něho samotného prý doslova peklo na zemi.

Až nenápadná poznámka lékaře při kontrole na kardiologii mu ukázala, jakou cestou se možná může vydat. Kmenové buňky, to bylo to, čeho se chytl. „Víte, v tomhle stavu už zkoušíte cokoliv. Prostě platí, že tonoucí se stébla trávy chytá,“ říká Kulha.

Celý rok mu trvalo, než našel cestu, jak se ke kmenovým buňkám dostat. Rok trvalo, než našel na internetu relevantní informace o této léčbě.

Co všechno musel Luboš Kulha podstoupit, jak účinná byla léčba kmenovými buňkami v rakouské nemocnici a kolik za ni musel zaplatit? Podařilo se panu Kulhovi vrátit zpět k plnohodnotnému životu? A jaké jsou argumenty odpůrců léčby kmenovými buňkami z lékařských kruhů? Více v reportáži z pořadu Záhady Josefa Klímy v úvodním videu.

Pořad Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované