Hlavní obsah

Poborský má soupeře, kandidaturu na šéfa fotbalu vyhlásil také Fousek

Foto: Profimedia.cz

Petr Fousek v roce 2017 usiloval o pozici šéfa českého fotbalu neúspěšně. Nyní jde do voleb znovu.

Reklama

Petr Fousek, bývalý generální sekretář tuzemského fotbalového svazu, je druhým mužem, který ohlásil kandidaturu na pozici předsedy Fotbalové asociace ČR. Stane se tak soupeřem bývalého reprezentanta Karla Poborského.

Článek

Petr Fousek dlouhá léta spolupracuje s FIFA a UEFA. V posledních třech letech působil v Řecku, kam ho právě tyto organizace vyslaly, aby se tam coby nezávislý expert pokusil konsolidovat fotbalové poměry. Něčeho podobného je nyní zapotřebí i v Česku. Po říjnovém zatčení Romana Berbra, do té doby českého místopředsedy FAČR a neoficiálně nejmocnějšího muže českého fotbalu, se k tomu otevřely nové možnosti.

„S nabídkou kandidovat v Česku jsem oslovován už od října loňského roku, ale mojí povinností bylo nejdříve dokončit expertní misi pro řecký fotbal,“ zdůraznil dnes Petr Fousek.

Řekové si koncem března zvolili nové vedení své fotbalové asociace, takže nyní už má Fousek volné ruce k tomu, aby se znovu pokusil fotbalově-politicky angažovat v Česku.

O pozici předsedy fotbalové asociace usiloval už před čtyřmi roky, poté, co kvůli trestnímu stíhání opustil tuto pozici číslo 1 Miroslav Pelta. V roce 2017 dali ale delegáti přednost Martinu Malíkovi, za kterým stálo spojenectví delegátů ovládaných českým místopředsedou Romanem Berbrem a uskupení, ve kterém hrála hlavní roli pražská Sparta.

Morava či kupříkladu pražská Slavia tehdy preferovaly Petra Fouska, ocitly se však nakonec v menšině.

„Mnoho lidí moji tehdejší kandidaturu vnímá jako jasný morální profil, nemusím nikoho přesvědčovat o tom, že chci dělat fotbal demokraticky a transparentně,“ říká Petr Fousek.

Po zatčení Romana Berbra v říjnu 2020 nastala v českém fotbale jiná situace, otevírají se dveře k obrodnému očistnému procesu. Takový cíl vyhlásila zejména F-evoluce kolem Vladimíra Šmicera, Rudolfa Řepky, Ondřeje Lípy a dalších osobností.

F-evoluce dlouho čekala, zda se s kandidaturou znovu přihlásí právě Petr Fousek. To se stalo nyní. Zda dojde k přímé podpoře Fouska a F-evoluce, na to odpovědí příští dny. Lze očekávat, že Fousek může mít znovu silné postavení na Moravě.

„Byl jsem osloven řadou klubů profesionálního a amatérského fotbalu i regionů z Čech a Moravy, takže podporu rozhodně cítím. Vnímám i ocenění mé neutrality a nezávislosti, nemám žádné postranní zájmy,“ říká Petr Fousek.

Stal se druhým mužem, který zatím oficiálně vyhlásil kandidaturu na pozici předsedy FAČR. O několik týdnů ho v tomto ohledu předstihl bývalý reprezentant Karel Poborský, nyní šéf mládežnického úseku na FAČR.

Poborský dosud jednoznačně nepopsal, jaké skupiny lidí nebo subjektů stojí za jeho kandidaturou. A kdo patří do jeho volebního štábu a tábora. Zájem kandidovat po jeho boku na pozici českého místopředsedy vyjádřil Jan Richter, manažer hnutí ANO (více zde).

Poborského si v čele českého fotbalu nepřeje například Ivan Grégr, bývalý mezinárodní rozhodčí a jeden z představitelů Výzvy 2021, petičního uskupení, které vystupovalo proti Romanu Berbrovi a jeho praktikám ještě v době jeho „panování“. „Tohoto kandidáta rozhodně nepodpoříme,“ vyjádřil se Grégr k Poborskému.

Dosavadní předseda FAČR Martin Malík už oznámil, že ve volbách, které se konají 3. června v Nymburce, svou pozici obhajovat nebude.

Jaké další kroky nyní chystá Petr Fousek? „Mám jasnou vizi i program a předpokládám, že jej postupně odprezentuji jak Ligové fotbalové asociaci, tak i krajským a okresním fotbalovým svazům. Český fotbal jednoznačně potřebuje určité strukturální, procesní i personální změny, aby byl opět řízen a vnímán jako silný, fungující a důvěryhodný, jak se na největší sport v zemi sluší a patří.“

Petru Fouskovi je 58 let, v různých funkcích pracoval pro tuzemskou fotbalovou asociaci od roku 1993, v letech 2001–2007 byl generálním sekretářem Českomoravského fotbalového svazu. Dlouhodobě pracuje i ve strukturách UEFA a FIFA, je delegátem utkání evropských pohárů či národních týmů, je místopředsedou komise futsalu UEFA. Hovoří anglicky, rusky, španělsky a německy.

V roce 2015 byl šéfem organizačního výboru mistrovství Evropy hráčů do 21 let, které pořádala Česká republika.

Reklama

Doporučované