Hlavní obsah

Z obytňáku zvládnu ANO i vedení fotbalu, říká Babišův hlavní manažer

Foto: Profimedia.cz

Hlavní manažer ANO Jan Richter zasáhne do voleb nového vedení českého fotbalu. Nejblíže má ke Karlu Poborskému, který kandiduje na šéfa fotbalové asociace. „Potkali jsme se osobně, probrali jsme možnosti spolupráce,“ řekl Babišův důležitý muž v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Jan Richter má v ANO na starosti přípravu kampaně pro sněmovní volby. Zároveň chce stanout ve vedení českého fotbalu. „Andrej Babiš nechtěl, abych kandidoval. Vysvětlil jsem mu, že je to můj celoživotní cíl,“ řekl v rozhovoru.

Článek

V jeho kanceláři v centrále hnutí ANO na pražském Chodově na zdi visí velká karikatura Andreje Babiše. V jeho vládním hnutí se Jan Richter v posledních letech vypracoval v důležitou figuru.

Ústecký poslanec již čtvrtým rokem zastává pozici hlavního manažera ANO, díky čemuž je součástí nejužšího předsednictva hnutí. Na starosti má nyní přípravu podzimních sněmovních voleb.

Politika je však jen jedna část jeho vytížení. Richter je zároveň předsedou chomutovského fotbalového svazu a v rámci Fotbalové asociace ČR (FAČR) má nejvyšší ambice – chce se stát jejím místopředsedou.

Jste exponovaný politik hnutí ANO s řadou funkcí. K tomu se chcete dostat do nejužšího vedení fotbalové asociace. Jak to chcete stíhat?

Časově to jde stoprocentně skloubit. Vidím dostatek prostoru pro práci jak poslance, tak hlavního manažera ANO i práci ve výkonném výboru FAČR. Je to dáno tím, jakým stylem zvládám práci obsáhnout.

Nezapomínejte ani na funkci poradce ústeckého hejtmana.

Nebojte, s panem hejtmanem spolupracuji spíše okrajově. Zvládám to v rámci svých poslaneckých dnů v regionu, jak to mám každé pondělí nastavené. Často jsme ale v telefonickém kontaktu. Co se týká funkce manažera ANO, jakmile nemusím být ve Sněmovně, objíždím republiku a jsem v přímém kontaktu s našimi členy – na místní, oblastní i krajské úrovni. Jsem s těmi lidmi propojený, navštěvuji okresy a regiony, trávím s nimi čas.

Během těchto výjezdů, které třeba trvají týden, stíhám i schůzky týkající se fotbalu. Takže skloubit to určitě jde. Takto bych chtěl pracovat i jako místopředseda FAČR pro Čechy, neseděl bych v Praze v kanceláři, jezdil bych hlavně do terénu.

Je podle vás vhodné propojení s vysokou politickou funkcí pro práci ve vedení FAČR?

To neumím říci, ale nemyslím si, že by to mělo škodit. Spíše naopak.

Není spíše nebezpečné propojení takto vysokých politických a sportovních funkcí v jedné osobě? Můžeme se podívat na případ Miroslava Pelty, který byl s politiky natěsno a dnes kvůli tomu čelí u soudu obžalobě.

Rozdíl mezi mnou a panem Peltou je ten, že politiku dělám veřejně. Nepotřebuji tlačit na politiky, jsem transparentní, jsem pod drobnohledem. Samozřejmě bude záležet na delegátech. Budou ti, kterým to nevadí, i ti, kteří mě za to třeba budou kritizovat. Je také možné, že někomu bude vadit, za koho ve Sněmovně sedím.

Je značka ANO mezi fotbalovými funkcionáři vnímána negativně?

Osobně jsem nezažil, že by se značka ANO řešila. Mým jediným hendikepem je, že na posledních jednáních zaznělo, že jsem příznivcem Slavie, což u sparťansky laděných funkcionářů rezonovalo (smích).

Co vám na kandidaturu řekl šéf ANO Andrej Babiš?

Nechtěl, abych kandidoval. Nebyl nadšený, že se chci takto angažovat. Vysvětlil jsem mu ale, že je to má dlouholetá ambice, funkcionářské funkce ve fotbale mám od 90. let. Panu premiérovi jsem vysvětlil, že být ve výkonném výboru je můj celoživotní cíl, že je to má dlouholetá soukromá činnost, kterou jsem nezačal žít až v době, kdy je ANO na vrcholu. Nikdo mě nemůže nařknout, že kandiduji, protože mám funkce v hnutí.

Podpoří vás šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička? Dle mých informací jste blízcí spojenci.

Známe se až od chvíle, kdy jsme se oba stali poslanci. Sblížili jsme se při přípravě komunálních voleb na Kladensku v roce 2018. Pan Hnilička nebude na valné hromadě FAČR hlasovat, takže mi nemá jak pomoct.

Dobře, ale jeho agentura rozděluje klubům peníze, má díky tomu vliv.

Já doufám a věřím, že pan Hnilička rozděluje peníze spravedlivě. Říkal jsem mu: Rozděluj spravedlivě od Aše po Břeclav, jedině tak budeš slavný. Nesmí se opakovat věci z dob minulých.

Je kauza Milana Hniličky a jeho párty v teplickém hotelu pro ANO stále ožehavá? Slyšel jsem, že premiér by i nadále Hniličku nejraději odvolal z vedení Národní sportovní agentury.

To netuším, jaké jsou záměry pana premiéra. Je jasné, že pan Hnilička chybu udělal. Postavil se k tomu ale čelem, odešel ze Sněmovny. Myslím, že to bylo dost silné gesto.

Jak dlouho jste členem hnutí ANO?

Od samého počátku v roce 2011. V následujícím roce jsem začal pracovat pro ANO v okrese Chomutov, začal jsem stavět organizace, z Kadaně jsem se vypracoval do vedení kraje. V roce 2017 mě pan Babiš oslovil, zda bych dělal celostátního manažera ANO. Do té doby jsme se znali pouze z jednání výboru hnutí. Bylo to pro mě znamení, že mou dosavadní práci jsem dělal dobře. Řekl jsem mu, že přijímám jeho pozvánku do Ligy mistrů. Zatím tu jsem čtvrtým rokem a jsem nejdéle sloužícím hlavním manažerem hnutí.

Jaké jsou vaše ambice v hnutí? Nepřemýšlel jste o kandidatuře na místo prvního místopředsedy hnutí? Neusilujete o to stát se novým Jaroslavem Faltýnkem ANO?

Vůbec ne, o tom jsem neuvažoval. Faltýnek je jen jeden. Do role Jardy Faltýnka se pasovat nebudu a ani nechci. Navíc jsem coby hlavní manažer součástí předsednictva, takže k tomu nevidím důvod.

Blíží se volby, budete zodpovídat za kampaň a přípravu kandidátních listin. Jak to všechno v kombinaci s kandidaturou do vedení FAČR chcete stíhat?

Mou výhodou je, že umím obětovat svůj volný čas. A to proto, že mě to všecko hrozně baví. Jsem velký cestovatel, už léta jezdím obytným vozem. Když mám jednání na Moravě, nespím v hotelu, ale v obytňáku, třeba i několik dnů. Objíždím regiony, okresy, trávím tam celé dny, jsem díky obytňáku mobilní.

Záměr stát se členem výkonného výboru FAČR jste označil za váš dlouholetý cíl. Proč?

Celoživotně jsem fanda fotbalu, jsem mu oddaný. V roce 1992 jsem zjistil, že ze mě žádný Messi nebude. Zjistil jsem postupně, že má úloha bude spíše ve funkcionaření. Záhy jsem se stal členem vedení fotbalových klubů v Chomutově a Kadani, kde jsem se snažil zajišťovat hráčům servis a klubu sponzory. V té době jsem byl profesí policista na kriminální službě, takže fotbal jsem řešil ve svém volném čase. Pak jsem dostal první nabídku do výkonného výboru okresu Chomutov, což bylo v letech 2002 a 2003.

Co jste jako detektiv řešil?

Řešil jsem vloupačky a loupežná přepadení. Poslední dva roky jsem jezdil se zvláštní skupinou na vraždy v Ústeckém kraji. Pak jsem odešel do civilu, právnickou fakultu v Brně jsem vystudoval ještě jako policista. Od roku 2003 do 2016 jsem působil jako vychovatel v zařízení náhradní výchovné péče. Celoživotně se věnuji výchově dětí, měl jsem i vlastní fotbalovou školu v rámci sportovního klubu u policie. Myslím, že jsem vychoval několik slušných kluků. Vystudoval jsem trenérskou licenci UEFA B, zaměřoval jsem se na trénování mládeže a výchovu nových trenérů. Od roku 2013 jsem měl na starosti školení licence C pro nové trenéry. Teď jsem byl opět potvrzen sto procenty hlasů jako předseda chomutovského okresního fotbalového svazu.

Co je vaším fotbalovým cílem, kvůli kterému chcete do vedení FAČR?

Chtěl bych propojit velký fotbal s amatérským fotbalem a nižšími svazy, kde komunikace strašně chybí. Tady bych využil svých zkušeností z fungování v hnutí ANO, kde mě také všichni znají – protože neustále jezdím po celé republice a potkávám se s našimi členy. To samé bych chtěl dělat v rámci FAČR, vzal bych obytňák a jezdil po klubech a za lidmi. Myslím, že komunikace napříč fotbalovou asociací je za současné situace o to důležitější.

Proč?

Po kauze Romana Berbra a vzniku Fevoluce vznikly dva nesmiřitelné tábory. Má se za to, že ti, co působili ve funkcích doposavad, jsou zkorumpovaní a měli by vypadnout. Ale je to tak, že ani fotbalový svět není černobílý, spíše bych řekl, že má mnoho odstínů šedi. Shora dolů chybí komunikace, to je zkrátka můj cíl, s tím souvisí spravedlivé rozdělování peněz.

Jste považovaný za příznivce táboru Karla Poborského, který je považovaný – na rozdíl od Fevoluce a Vladimíra Šmicera – za konzervativnější křídlo. Je tomu tak?

Nejsem ničí. Oznámil jsem v okrese a na kraji své záměry, v rámci porady došlo k tomu, že mě podpořili lidé v regionu. Mohu ale říci, že pracovním pojetím a zkušenostmi mi je nejbližší Karel Poborský. Potkali jsme se osobně, probrali jsme možnosti spolupráce a rozloučili jsme se s tím, že jsme si naklonění.

Budete hledat s Fevolucí společnou řeč?

Takhle - je zřejmé, že naše cesty se před valnou hromadou potkají. Budeme se muset bavit o spolupráci, není možné, abychom se nedomluvili. Chci jít cestou konsenzu a komunikace, nemá smysl válčit, svět není černobílý. Myslím, že všichni máme stejný cíl. Aby český fotbal fungoval a měl výsledky.

Z ústeckého regionu máte blízko ke kontroverznímu funkcionáři a Berbrovu spojenci Zdeňku Vaňkátovi. Nebude vás toto spojení tížit?

S panem Vaňkátem působíme už třetí volební období ve vedení chomutovského okresu FAČR. Nebavili jsme se o tom, že on by chtěl do velkého FAČR a já měl být pro něho vstupenkou, takto to určitě nestojí. Vnímám ho jako chomutovského funkcionáře.

Vás neznervózňuje kontroverzní pověst pana Vaňkáta a přezdívka řezník, kdy před lety jako rozhodčí zařízl tým z divize třemi červenými kartami během půl hodiny?

To je otázka na něho. Pro mě je klíčové, že má podporu ve svém okrese.

A jeho historické napojení na Romana Berbra vám nevadí?

Vy máte pana Berbra navnímaného asi víc než já. S panem Bebrem se známe, prohodili jsem spolu pár zdvořilých slov, nikdy po mně nic nechtěl. Fotbalový rybník je tak malý, že se každý potkal s každým. Pan Vaňkát byl rozhodčí, takže se museli s Berbrem potkat. To byste dnes jinak musel vyhodit všechny rozhodčí.

Má český fotbal po kauzách panů Berbra a Pelty šanci na očistu?

Tak určitě. Víte, mám zkušenosti z mé policejní éry, kdy jsem ve vazbě sedal u stolu naproti těm, kteří byli z něčeho podezřelí. Já se k takovému stolu usednout naproti těm, kdo vyslýchají, rozhodně nehodlám. Podle toho se chovám jak v politice, tak ve fotbale. Pokud budu ve vedení fotbalu, za mě se kauzy podobné Bebrovi nebo Peltovi dít nebudou.

Koho byste si spíš pozval do svého obytňáku, kdybyste si musel vybrat – Peltu nebo Berbra?

Bože, to je otázka (smích). Pan Berbr už k fotbalu asi nebude mít co říct. Pan Pelta je majitelem Jablonce a krajským předsedou, takže se nabízí, že bych se potkal spíše s ním.

Co byste říkal na jeho návrat do vedení FAČR?

Je klidně možné, že soud ho zprostí obžaloby, ale do té doby si to vůbec nedovedu představit.

Reklama

Doporučované