Hlavní obsah

Notičky: Nebelvír, nebo Zmijozel? S Poborským chce do čela i Babišův muž

Foto: Magion149

Dokáže Poborský spojit rozdělené konce českého fotbalu?

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Oč méně se teď kvůli protipandemickým opatřením kope do balonu, o to větší prostor dostává fotbalová volební politika, po pádu českého místopředsedy Romana Berbra nyní obzvlášť vyhrocená.

Při pohledu zezdola vidíme maraton okresních konferencí, na kterých se dosavadní předsedové fotbalových regionů se střídavými úspěchy utkávají se svými vyzyvateli, obvykle z řad protestní F-evoluce.

Při pohledu úplně svrchu už víme, že Martin Malík, současný předseda FAČR, už nebude svou pozici obhajovat. A na jeho uvolněné místo registrujeme zatím jednoho kandidáta, a to Karla Poborského. Ovšem víte, kdo se uchází o pozice místopředsedů? Bude jich asi víc, zatím si představme ty, o kterých víme nebo je tušíme.

Šmicer proti Vaňkátově klice?

Místopředsedové budou dva, jeden český, druhý moravský. U F-evoluce, která volá po zásadních změnách v českém fotbale, lze počítat s tím, že pokud se hnutí propojí s očekávanou předsednickou kandidaturou Petra Fouska, ucházel by se o roli jeho českého zástupce Vladimír Šmicer. Kdyby Fousek do mozaiky nezapadl a Šmicer usiloval o pozici číslo jedna, vyvstal by tu otazník.

Kandidát na předsedu Karel Poborský sice zatím svůj tým odmítl představit. Ale možná, že se jeho tým postupně představí sám. Jako Jan Richter, poslanec za ANO a šéf OFS Chomutov, který mi řekl: „Ano, můžu potvrdit, že chci kandidovat na pozici českého místopředsedy v týmu Karla Poborského.“

Richter patří mezi důležité figury vládnoucího babišovského hnutí, je hlavním manažerem ANO a ohání se výtečnými vztahy s Milanem Hniličkou, šéfem Národní sportovní agentury. Richter se angažuje také ve fotbale. Bez problémů obhájil svou pozici v čele chomutovského okresního fotbalového svazu. A v rámci Ústeckého KFS se bude ucházet o roli místopředsedy.

Podporu mu v regionu zajišťuje Zdeněk Vaňkát, ligový rozhodčí, který se nikdy netajil velmi úzkými vazbami na Romana Berbra, někdejšího fotbalového superbosse, dnes obviněného z korupce.

Takže pokud někdo tápe nad „politickou“ orientací Karla Poborského, linka na Jana Richtera a jeho pobočníka Zdeňka Vaňkáta mu snad může mnohé naznačit.

Muž bez podpory a pálivé papričky

Pohleďme na pozici moravského místopředsedy FAČR. Tam se zatím ohledně obhajoby své pozice nevyjádřil podnikatel Zdeněk Zlámal, majitel stavební firmy Rovina Group. Kandidaturu už naopak na sociálních sítích vyhlásil Václav Salač, šéf aukční a realitně poradenské společnosti Oportys. Ve fotbale je předsedou klubu a šéftrenérem mládeže v TJ Heršpice.

Nicméně jeho podpora uvnitř hnutí je zatím, zdá se, značně limitovaná. „Jsem nezávislý kandidát. Na Moravě fungují ve fotbale 3-4 politické skupiny, já ale nejsem jejich součástí. Chci dělat fotbal, a ne politiku. Může se stát, že se tyhle skupiny na společném kandidátovi na moravského místopředsedu nedomluví. A to pak může být příležitost pro mě,“ míní Václav Salač. „Zastávám stejné myšlenky jako představitelé F-evoluce, ale nejsem součástí tohoto hnutí,“ doplňuje.

Strategie „nedělat politiku“ příliš nezafungovala ve volbách do výkonného výboru OFS Vyškov. Na čtyři místa tu bylo pět kandidátů, Salač skončil ve volbě až pátý. Ke zvolení bylo zapotřebí 22 hlasů, získal jich jen 16.

Nabízí se úvaha, že kdo neosloví vlastní okres, těžko osloví celou Moravu, ale Salač říká: „Mám spoustu sympatizantů v různých klubech, okresech a krajích, s oficiální nominací na kandidaturu určitě problém nebude. A pak se uvidí, jak dopadne samotná valná hromada.“

Čeká se, jakého kandidáta proti Salačovi postaví jihomoravská skupina kolem Pavla Nezvala, která se veřejně stavěla proti Berbrovi už v dobách, kdy to ještě nebylo „cool“. A pár pálivých papriček ještě do volebního guláše bezpochyby nasype i Jiří Kubíček, bývalý moravský místopředseda z dob bojů proti sparťanskému bossovi Vlastimilu Košťálovi, jenž teď ale na Olomoucku (marně) burcoval proti kandidátovi F-evoluce. Každopádně rozjíždí svoji tradiční válku proti všem, kterou si dost možná protáhne až do velké valné hromady FAČR, jež 3. června přerozdělí všechna křesla. Letos to tedy bude hukot.

Kouzelník týdne: Karel Poborský

Foto: Profimedia.cz

Karel Poborský.

„Všechno řeknu na tiskovce,“ slíbil bezprostředně po vyhlášení kandidatury bývalý slavný reprezentant Karel Poborský. Pověděl toho na ní hodně, ale všechno ne. Hlavně odpovědi na otázky, kdo za ním stojí a kdo bude tvořit jeho tým, si nechal pro sebe. Zato zdůraznil, že chce rozdělené konce českého fotbalu spojit v jeden celek.

Zatím se zdá, že by šlo o převeliké kouzlo, protože ten starý a nový konec se navzájem dost odpuzují a pěkně to mezi nimi jiskří.

Kvůli hipsterským brýlím mnozí Karlu Poborskému přezdívají Harry Potter. Všechno ale nasvědčuje tomu, že kouzelný klobouk prozradí jeho příslušnost k táboru současného vedení fotbalové asociace. Čili nevypadá to na Nebelvír, ale spíš na Zmijozel.

Zvlášť když současný předseda Martin Malík už znovu kandidovat nebude. Strahovská parta by tedy v roli nového předsedy určitě ráda viděla Karla Poborského. Ovšem Šmicerova F-evoluce to vidí jinak. Kdepak, tyhle dva jiskřící konce se jen tak nespojí.

Zásahy týdne

Dotační peklíčko. Každá návštěva soudního jednání v kauze někdejšího fotbalového předsedy Miroslava Pelty otevírá novináři nové obzory. Tentokrát jsme se dozvěděli, jak bizarně se na ministerstvu rozdělovaly investiční dotace.

Rabona s porážkou. Jiří Hošek se v podcastu Angličan musel popasovat s porážkou svého oblíbeného Tottenhamu v derby s rivalem v barvách Arsenalu, tak alespoň opěvoval pohledný gól poraženého týmu, dosažený nevšední technikou.

Teď má čas hubnout. Populární Pavel Horváth přišel o pozici trenéra Příbrami, ale bere to sportovně. Jaromíru Bosákovi se v rozhovoru svěřil, že teď má alespoň klid na krabičkovou dietu.

Co trefili jinde

Pozor, letí Velkej Čáp! V dobách, kdy fotbalové asociaci šéfoval Miroslav Pelta, přezdívaný Velkej Čáp, se na Strahově na nějakou tu korunu nehledělo. Jak se zjistilo, předseda létal na náklady asociace privátním letadlem nejen do Innsbrucku nebo do Turína, ale třeba i do Brna či do Ostravy. (iRozhlas)

Berbr je můj kámoš. Jakkoli je pohled Jaroslava Starky, šéfa příbramského klubu, na řadu věcí hodně osobitý a specifický, jedno mu nelze upřít. Říká věci na rovinu tak, jak je opravdu vnímá. Na rozdíl od mnoha jiných. (lidovky)

BeNeliga od roku 2019? Belgické kluby vyjádřily souhlas s vytvořením společné fotbalové soutěže s kluby nizozemskými. Slibují si od toho vyšší zisk. (netherlandsnewslive)

Tweet týdne

Ještě předtím si ale Slavia zahrála v Glasgow s domácími Rangers o postup mezi nejlepší osmičku týmů Evropské ligy. Interiér Ibrox Stadium místopředsedu slávistického představenstva okouzlil. Není divu.

Když teď v tomto článku přinášíme čtvrteční newsletter na webu Seznam Zprávy, víme už, že utkání samotné sice přineslo slávistickou výhru a postup, ale i brutální hru domácích, zranění brankáře Ondřeje Koláře a také aféru, ve které Skotové spojují Ondřeje Kúdelu s údajnou rasistickou poznámkou, po níž od domácího fotbalisty následoval fyzický útok. Tenhle zápas se asi bude dohrávat ještě dlouho.

Nežijeme v lehké době, ale snad vám Notičky opět alespoň trochu zpříjemnily život a nabídly nové informace. Uvidíme, kolik potěšení nám v příštích dnech přinesou třeba utkání české reprezentace. Držme jí palce!

Luděk Mádl.

Reklama

Doporučované