Hlavní obsah

Pobyty lze sehnat i v nejvytíženějších horských místech

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ubytování na léto je stále možné podle Asociace horských středisek (AHS) sehnat i v turisticky nejvytíženějších oblastech, jako je Špindlerův Mlýn nebo Lipno.

Článek

Na některých místech je červencová návštěvnost stejná jako loni, jinde o něco vyšší. Chybějí zahraniční hosté, domácí turisté je nemohou nahradit. Naplňuje se tak studie společnosti Economic Impact, která předpovídala letošní propad příjmů českého turismu až o 50 procent. ČTK to sdělil ředitel AHS Libor Knot.

„Z dosavadních čísel a predikcí vidíme, že zvýšený zájem domácích turistů o některé lokality nemůže v žádném případě nahradit celkové propady cestovního ruchu. Ten poznamenal především obrovský výpadek za březen až červen a pomalý rozjezd zájmu o turismus ze strany zahraničních návštěvníků,“ uvedl Knot.

Podle Economic Impact by Češi museli mít šest až osm týdnů dovolené a svůj obvyklý rozpočet na ni zvýšit o 15 až 25.000 korun na každého pracujícího, aby nahradili výpadek zahraničních turistů.

Cizinci, především Poláci, v Horském resortu Dolní Morava podle AHS v červnu tvořili osm procent hostů, v červenci jich byla zhruba pětina. V minulých letech činili cizinci průměrně 30 procent návštěvníků, v létě i více.

Na Klínovci si provozovatelé letní návštěvnost pochvalují, podíl tuzemských a zahraničních turistů je 50 na 50. Většina cizinců je z Německa, kteří zde běžně tvoří podstatnou část návštěvníků. Ve Špindlerově Mlýně je aktuálně asi sedm procent zahraničních turistů, loni jich bylo 23 procent. Se začátkem prázdnin v Německu roste počet návštěvníků z této země, naopak ubylo Poláků. Návštěvnost českých turistů v červenci je srovnatelná s loňskem.

Na Lipně turisté z ciziny tvořili podle AHS pětinu návštěvníků, letos to jsou dvě procenta. Často přijíždějí Rakušané z příhraničí, ale cestují jen na jednodenní výlety. Východní Krkonoše letos navštívilo průměrně 12 procent cizinců proti loňským průměrně 26 procentům. Červencová návštěvnost ve SkiResortu Černá Hora - Pec je podle AHS lepší, než byla ta loňská, v květnu a červnu provozovatelé zaznamenali ale takovou ztrátu, kterou nenahradí ani srpen podobně úspěšný jako červenec.

Zkrácená zimní sezona a opožděný začátek letní sezony znamenal podle Knota tak výrazné ztráty, že je nelze kompenzovat. „Podle toho tedy vypadají i dopady na investičních plány, téměř všude v horských oblastech museli investice minimálně odložit a na mnoha místech je byli nuceni ze svých plánů prozatím vypustit,“ uvedl.

Reklama

Doporučované