Hlavní obsah

Počasí komárům přeje, u Litovle se musí častěji aplikovat postřik

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Deštivé počasí letos v Litovli na Olomoucku a okolních obcích komplikuje boj s přemnoženými komáry, kterých se v místních lužních lesích vylíhlo mnohem více než v předešlých letech.

Článek

Samosprávy proto musejí častěji aplikovat speciální postřik do lagun a v příštích dnech přijdou na řadu i některé ulice, kde na obyvatele dotírají hejna komárů. Na webu města to oznámil starosta Litovle Viktor Kohout.

Do lagun u Litovle byl speciální ekologický postřik, který hubí pouze komáří larvy, aplikován už dvakrát. Podle Kohouta to ale nestačilo zabránit přemnožení komárů, kterým letos přeje počasí. „Nestálost počasí v podobě tepla a dešťů je ideální pro množení nových ohnisek i mimo stálé laguny. Tudíž i v mokřadech či loukách se líhnutí komárů dařilo a nebylo v našich silách aplikovat přípravek všude,“ uvedl Kohout.

Zástupci Litovle a okolních obcí se proto tento týden dohodli, že aplikují speciální postřik v nejpostiženějších ulicích Litovle. Aplikován bude také v obcích Březové, Tři Dvory, Víska, Nová Ves, Nasobůrky a Unčovice.

Samosprávy postup podle Kohouta konzultovaly s vedením CHKO Litovelské Pomoraví. „Tento postřik nezabíjí včely, je cílený jen na komáry,“ zdůraznil Kohout. Dodal, že přípravek nebude používán v lese. Obce zároveň budou pokračovat v preventivním postřiku do lagun, ve kterých se komáři líhnou. Na dětských hřištích či zastávkách MHD v Litovli bude aplikován repelent. „Tento přípravek odpuzuje komáry minimálně 48 hodin,“ uvedl Kohout.

V lužních lesích jsou komáří kalamity poměrně časté. Nejhorší situace bývá v okrajových částech Litovle, které sousedí s lesy. Litovel kvůli opakujícím se komářím kalamitám před časem spojila síly s okolními obcemi. Ve společném fondu na boj s přemnoženými komáry mají samosprávy několik set tisíc korun.

Reklama

Doporučované