Hlavní obsah

Německo trápí záplavy i laviny, ve Skandinávii klesly za týden teploty o 50 stupňů

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evropu zasypal sníhVideo: Oliver Sálus, Pavel Cyprich

 

Reklama

Evropu sužují vydatné přívaly sněhu. Situace se nemá lepšit ani v příštích dnech.

Článek

V horských oblastech ve středním Německu napadlo až dvacet centimetrů sněhu, uvedla agentura DPA. Vydatné srážky mají pokračovat i v dalších dnech. Meteorologové varovali před tlakovou níží Axel, která je přinese.

Zatímco v horských oblastech má vydatně sněžit a hrozí nebezpečí pádu lavin, v severním a východním Německu se objevily bouře provázené deštěm. I ten se ale postupně změní ve sněžení.

Silný vítr meteorologové zaznamenali už v noci na středu, na některých místech Německa dosahoval až 110 kilometrů za hodinu. Na vrcholcích hor a v oblasti Severního moře by mohl dosáhnout i síly orkánu. Právě na pobřeží Severního a Baltského moře hrozí v důsledku vzedmutí ústí řek záplavy.

Záplavy na severu Německa

Příliv způsobený bouří dnes zasáhl severní pobřeží Německa. Velké škody ale nejsou z oblasti hlášeny.

Částečně zaplaveny skončily ulice v historickém centru severoněmeckého Rostocku. Menší povodeň postihla i okolí přístavu ve městě Wismar. Voda se tlačila také do Stralsundu a Lübecku. Obyvatelé chránili své domovy pytli s písky. Na ostrovech Usedom a Rügen preventivně uzavřeli mola. Příval vyvolala tlaková níže Axel.

Už ráno voda z Labe zaplavila okolí přístavu v centru Hamburku. Hasiči ve městě vyjížděli také k desítkám zaplavených sklepů i ke spadaným stromům.

Podívejte se, jak se se sněžením vypořádává hlavní dispečink pro vlaky v Přerově:

Video: Nela Friebová

Podobně jako v Česku i v Německu sníh komplikuje dopravu. Stovky nehod byly v posledních dnech hlášeny v Braniborsku a Bavorsku. Na řadě míst na severozápadě Německa popadaly stromy na železnici. Vlaky proto nejezdily na některých regionálních tratích v okolí Hamburku, Kielu a Hannoveru.

V Horních Rakousích, které hraničí s Jihočeským krajem, zapříčinil uježděný sníh převrácení dvou autobusů. Tři cestující byli zraněni těžce, 13 dalších lehce. Jedna z nehod se odehrála na silnici z Lince do Prahy, napsala agentura APA.

Silný vítr napáchal značné škody ve Vídni. Z lešení na Votivním kostele v centru města strhl část obřího reklamního plakátu. Na jeho zpětném upevnění pracovalo 14 hasičů téměř dvě hodiny.

Rovněž řadu polských regionů zasáhlo v noci sněžení doprovázené silným větrem. Kvůli tomu bylo podle mluvčí vládního krizového centra ráno bez elektřiny na 16 000 odběratelů, nejvíce v Podleském a Velkopolském vojvodství a v oblastech u hranice s Českem.

Nová předpověď pro Česko, sníh vystřídá třeskutý mráz:

Petr Dvořák: Jaká je aktuální situace? Video: Redakce Seznam

Paralyzovaná doprava na Slovensku

Sníh už ve středu ochromil dopravu na Slovensku. Na některých místech napadlo až 20 centimetrů sněhu. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 100 kilometrů za hodinu.

V Žilinském kraji došlo podle serveru Sme.sk ke dvěma lavinám, které zasypaly železniční trať i silnici. Mezi městy Kraľovany a Dolný Kubín byla železnice i silnice zcela neprůjezdná.

Situace se nemá lepšit ani v nejbližších dnech, v noci ze čtvrtka na pátek mají teploty podle meteorologů dosahovat až minus 25 stupňů Celsia.

V severských státech teplota spadla až o 50 stupňů

Dánské přístavy by se podle meteorologů měly připravit na záplavy. Podle deníku Politiken by mohly během středy dosáhnout mořské vlny na pobřeží výšky až 1,7 metru nad běžný stav. Podle serveru The Local se některé regiony mohou potýkat i se stoletou vodou.

Až třicetistupňový mráz komplikuje život obyvatelům některých švédských měst. Před hustým sněžením a silným větrem varovaly řidiče místní úřady, které je také vyzvaly, aby pokud možno ve středu raději nevyjížděli.

Podle serveru The Local byla přerušena většina autobusových spojů, v provozu zůstaly jen spoje na několika hlavních linkách.

Celá Skandinávie zažívá výrazné výkyvy počasí, kdy v posledním dni loňského roku meteorologové naměřili okolo 18 stupňů Celsia. Během pár dnů však teplota klesla na některých místech téměř o 50 stupňů.

Reklama

Doporučované