Hlavní obsah

Počet elektroaut rychle roste. Doplatí na to výrobci klasických paliv

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Počet elektrických vozidel na světových silnicích se do roku 2030 může zvýšit z nynějších 11 milionů na 145 milionů. To by vymazalo poptávku po dvou milionech barelů benzinu a nafty za den.

Článek

Z nové zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) vyplývá, že počet užívaných elektrických vozů by do konce tohoto desetiletí mohl dosáhnout 145 milionů. Informoval o tom deník The Guardian.

Pokud by světové vlády poskytly výrobcům nízkouhlíkových vozidel dostatečnou podporu v rámci globálních klimatických cílů, počet elektroaut by se do roku 2030 mohl vyšplhat až na 230 milionů.

Podle první zprávy IEA o elektrických vozech byl prodej elektrických vozů v prvním čtvrtletí letošního roku 2,5krát vyšší než ve stejném období v loňském roce, kdy příchod pandemie covidu-19 vyvolal řadu recesí napříč světovými ekonomikami.

Krize vedla ke snížení globálního automobilového průmyslu o 16 procent. Navzdory tomu se za loňský rok po celém světě prodaly rekordní tři miliony nových elektrických vozidel. Celkový počet dosud prodaných elektroaut tak nyní dosahuje 10 milionů. K tomu lze připočítat zhruba milion elektrických dodávek, nákladních aut a autobusů.

Energetický průmysl pečlivě sleduje nárůst elektrických vozů. Očekává se, že trend bude mít významné důsledky obzvlášť pro ropné společnosti, které ohledně svých zisků z velké části spoléhají na poptávku po pohonných hmotách.

Se stávajícími světovými regulacemi v oblasti klimatu by elektrická vozidla mohla do roku 2030 ušetřit více než dva miliony barelů benzinu a nafty za den a zároveň ušetřit 120 milionů tun oxidu uhličitého.

Pokud světové vlády zvýší ambice pro elektrickou silniční dopravu, aby se dostaly do souladu s klimatickými cíli, tak elektrické vozy odstraní poptávku po 3,5 milionu barelů benzinu a nafty za den a ušetří téměř dvojnásobek oxidu uhličitého.

Nárůst popularity elektrických vozů má také obří důsledky pro automobilový průmysl. Spotřebitelé v loňském roce utratili za elektroauta 120 miliard dolarů, což je o 50 procent více než v roce 2019. Automobilky nabízely v roce 2020 celkem 370 elektrických modelů, o 40 procent víc oproti předešlému roku.

Závod na trhu s elektrickými vozy bude nejspíš nadále zrychlovat. Osmnáct největších výrobců automobilů se v následující době chystá navýšit počet nabízených elektroaut a dalších nízkoemisních vozů.

„Současné prodejní trendy jsou velmi povzbudivé, ale naše společné cíle v oblasti klimatu a energetiky vyžadují ještě rychlejší růst trhu,“ uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Zpráva označuje dosažení výroby potřebného množství elektrických vozů ke splnění globálních klimatických cílů za obrovskou výzvu. Od všech zemí proto žádá silnější ambice a zavádění důkladnějších opatření.

„Vlády by měly podniknout zásadní kroky k urychlení přijetí elektrických vozidel pomocí investic do výroby baterií a do vývoje široké a spolehlivé nabíjecí infrastruktury,“ uvedl Birol.

IAE očekává, že pokroky v technologii baterií a hromadné výrobě elektromobilů budou nadále snižovat jak jejich náklady, tak potřebu pro vládní dotace. Nynější desetiletí ale i tak bude vyžadovat přijetí vládních opatření, která budou podporovat zavádění nízkoemisních nákladních vozů a větší investice do budování rychlonabíjecí sítě.

Reklama

Související témata:

Doporučované