Hlavní obsah

Počet obětí erupce guatemalského vulkánu je téměř sto, dalších dvě stě lidí se pohřešuje

Počet obětí guatemalské sopky dál roste.Video: Reuters

 

Reklama

Sopka Volcán de Fuego má na svědomí nejméně 99 lidských životů, další dvě stovky lidí se pohřešují. Podle hasičů je jen mizivá šance, že by někdo z nich mohl být stále naživu. Guatemalská sopka poprvé vybuchla v neděli a začala do svého okolí chrlit lávu a kouř. Poté následovaly další erupce a zemětřesení.

Článek

Erupce sopky Volcán de Fuego v Guatemale má už na svědomí 99 lidských životů, informoval guatemalský Národní forenzní ústav. Tragická bilance zřejmě dál poroste. Stále se pohřešuje nejméně 197 osob a podle požárníků na místě je jen mizivá šance, že bude nalezen někdo živý. Úřady vyhlásily kalamitní stav ve třech departementech. V nouzových evakuačních střediscích přebývá kolem 3500 lidí.

Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe, jehož jméno zní v překladu ohnivá sopka, explodoval v neděli a rychle začal do okolí chrlit lávu a kouř. Brzy se široká oblast, včetně části hlavního města Guatemaly, pokryla vrstvou těžkého popela. Nejvíce postižené jsou osady Los Lotes a El Rodeo.

Silná vrstva popela, která pokryla postiženou oblast, po dešti ještě zatvrdla a prokopat se vrstvou bahna, kamení a sutin, která dosahuje výšky střechy domů, je o to těžší.

„Nikdo už je odtamtud nedostane. Nikdo nezjistí, kolik jich tam zůstalo,“ řekl agentuře AP 59letý řidič Efrain Suare uprostřed kouřících jam, jimiž je poseto místo, kde dříve stála osada Los Lotes. „Těla už jsou zuhelnatělá. Jestli sem budou nasazeny těžké stroje, rozdrtí je to,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované