Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Indonésii překročil 130, podle úřadů dál poroste

Smrtící bilance zemětřesení na Lomboku se zvýšila na 131 obětí.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Počet obětí nedělního zemětřesení s epicentrem na ostrově Lombok už stoupl na 131. V nemocnicích je dalších 2500 zraněných lidí. O své domovy už přišlo přes 156 000 obyvatel. Smrtící bilance se podle místních úřadů pravděpodobně ještě zvýší.

Článek

Bilance nedělního zemětřesení na indonéském ostrově Lombok vzrostla na 131 mrtvých. Téměř 2500 lidí bylo hospitalizováno s vážnými zraněními. Podle agentury AP to dnes oznámil indonéský úřad pro řešení přírodních katastrof s tím, že počet obětí pravděpodobně ještě poroste. O střechu nad hlavou přišlo více než 156 000 osob.

Záchranáři nadále pátrají v troskách zřícených domů, mešit i škol po možných přeživších a tělech obětí. Naděje na nalezení živých lidí ale každou hodinou klesají.

Do řady odlehlých oblastí postižených zemětřesením se teprve dnes začíná dostávat humanitární pomoc. Indonéská armáda oznámila, že časně ráno vypravila z metropole Jakarta na ostrov Lombok pět letadel s potravinami, léky, přikrývkami, stany a zásobníky vody.

Zhruba tři čtvrtiny severní části ostrova Lombok jsou od neděle bez elektřiny. Poničena zde byla také řada silnic a mostů, což znemožňuje záchranářům dostat se do některých vesnic.

Ostrov Lombok a sousední Bali, které byly zemětřesením zasaženy, jsou s oblibou vyhledávány zahraničními turisty. Indonéské imigrační úřady podle agentury AFP v úterý sdělily, že mezi zraněnými je sedm cizinců, kteří jsou v nemocničním ošetření. Jedná se údajně o občany Belgie, Británie, Dánska, Francie, Jižní Koreje, Spojených států a také Česka. České Ministerstvo zahraničních věcí tuto zprávu ale ČTK nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované