Hlavní obsah

Podívejte se, ve kterých okresech přibylo za týden nejvíce nakažených

Foto: Seznam Zprávy

Graf zobrazuje okresy, ve kterých za poslední týden přibylo nejvíce nových případů nákazy (interaktivní graf níže v článku).

Reklama

Poprvé od začátku epidemie přerostl počet pozitivně testovaných za jediný den přes hranici jednoho tisíce. Prohlédněte si týdenní statistiky. Ne všem kraluje hlavní město.

Článek

Koronavirus se v Česku šíří největší rychlostí od začátku epidemie. Jen za úterý přibylo více než tisíc nakažených, zhruba stejně jako v sousedním Německu. To má přitom osmkrát větší populaci. Podle sedmidenního průměru tak v současné době každý den přibude 680 nově pozitivně testovaných lidí.

Nejvíce se nákaza šíří hlavním městem. Jen za posledních sedm dní v Praze přibylo 956 případů, což je téměř pětinásobek hodnoty, kterou hlásí hygienici pro Brno (to je ale také populačně čtyřikrát menší).

Přes 100 za týden se dostalo Hodonínsko - tam se v Kyjově nákaza dostala mimo jiné do speciální mateřské a základní školy pro děti se sluchovým postižením, vadami řeči a vývojovými poruchami chování nebo autismem. A nad stovkou je ještě Kladensko. Covid-19 se objevil například na Gymnáziu Kladno, kde má hygieniky nařízenou karanténu několik tříd. Některé třídy a někteří vyučující z kladenské Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie jsou taktéž v karanténě.

Praha je první také v tom, kde je nejvíce aktivních případů. Metropole eviduje 1603 právě nakažených.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel už na tom ale Praha nejhůře není. V tomto žebříčku je až třetí za Hodonínskem a Třebíčskem.

Na Třebíčsku jsou podle tamějšího Deníku pozitivně testovaní zejména lidé, kteří se účastnili hromadnějších akcí, jako jsou svatby, pohřby nebo oslavy a večírky. V Hodoníně kvůli koronaviru počátkem týdne zrušily výuku dvě školy, kde se shodně objevil jeden učitel s nemocí covid-19.

Po dlouhém období, kdy bylo v regionu extrémně málo případů, se vysoko v tabulkách dostalo i Pelhřimovsko. V Humpolci se dokonce dostala nákaza do domova pro seniory, kde onemocnělo 23 klientů a 19 pracovníků. Se situací proto ve středu přijela pomáhat i armáda.

Opět na prvním místě je pak Praha v tabulce týdenní změny aktivních případů. Ta se počítá odečtením vyléčených a zemřelých za týden od přírůstku za stejné časové období. I podle této metriky je pak vysoko Hodonínsko, nákaza neustupuje ani v Brně.

Naopak pozitivní zprávy hlásí Moravskoslezský kraj. Týdenní bilanci aktivních případů má nejvíce zápornou Frýdecko, kde ubylo 101 nakažených, záporné hodnoty hlásí také Opavsko, Ostrava nebo Karviná. Kraj přitom koronavirus dlouhou dobu sužoval nejvíce z celé republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované