Hlavní obsah

Podobnou situaci jako v Rusku jsme nezažili, chceme ale pokračovat, říká ředitel organizace Člověk v tísni

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Reklama

Rusko v úterý zařadilo českou humanitární neziskovku Člověk v tísni na seznam organizací, které jsou v zemi nežádoucí. Vedle Člověka v tísni je na seznamu i dalších 18 zahraničních či mezinárodních uskupení. Ředitel organizace Šimon Pánek Seznamu řekl, že se s podobnou situací ještě nesetkali a s podporou ruské občanské společnosti budou pokračovat.

Článek

V oficiálním prohlášení jste napsal, že rozhodnutí Ruské federace vás nepřekvapilo. Snažili jste se tedy, aby k tomu rozhodnutí nedošlo?

Nepřekvapilo nás to, protože na černé listině už je 18 organizací, které tam během pěti let přibývaly. Všechny organizace na černé listině dělají podobnou práci jako my. To znamená, že podporují ruskou občanskou společnost a každý, kdo v Rusku v tomto smyslu pracuje, musí čekat, že dříve nebo později skončí na černé listině.

Znáte konkrétní důvody, které vedly k tomuto rozhodnutí ze strany Ruska?

O skutečných formálních důvodech nic nevíme. Ruská federace se s námi nebavila. Je to jednostranný proces a krok, takže vlastně nevím, jestli nám něco oficiální cestou přijde. A to, že jsme na černé listině, je pro nás zcela nové, nikdy jsme se s ničím podobným nesetkali.

Jaké aktivity a koho jste v Rusku podporovali?

Do žádných detailů, zvláště v této situaci, jít nemohu. Ale mohu obecně říci, že v Rusku existuje velmi živá občanská společnost. Naše práce spočívala hlavně v tom, abychom podporovali lidi, kteří se zabývali korupcí, lidskými právy.

Podporovali jsme finančně skupiny dobrovolníků, občanské spolky, intelektuály a lidi z takzvané creative class – což jsou občané spojení s uměním, reklamou, životním prostředím. Chtěli jsme hlavně podpořit lidi, kteří bojují za lepší občanskou společnost. Ať už to bylo vzdělání nebo poskytnutí vycestování pryč z Ruska. Je to široká paleta věcí, jež můžete nabídnout lidem, kteří se snaží ve vlastní zemi o lepší práva a svobody.

Řekl jste, že zastavujete veškeré aktivity organizace v Rusku. Zároveň tvrdíte, že v tom chcete pokračovat. Nevylučuje se to?

Ano. Na první pohled se může zdát, že se to vylučuje. Aktuálně zastavujeme veškeré aktivity, protože se musíme nejprve podívat na to, kde a s kým máme rozpracovanou konkrétní spolupráci, projekt. Nechceme totiž ohrozit naše partnery v Rusku, protože je na ně namířen zákon, podle kterého jim hrozí až několik let ve vězení.

Naši partneři mohou být penalizováni. Musíme jim dát čas, aby se zamysleli nad vzniklou situací. Dlouhodobě bychom chtěli v Rusku pokračovat, protože ten instrument ruského zákona je namířen proti ruské občanské společnosti. Je to další krok Ruska, jak umlčet tamní společnost, která bojuje za lidská práva. Nepovažujeme to za správné a budeme hledat cesty, jak pokračovat dál.

Je Člověk v tísni zařazen na černou listinu i v jiných státech?

Tuto černou listinu má podle mě jen Rusko a je řada států, kde jsou jiné režimy a ty nedemokratické včetně Ruska se snaží umlčet kritické hlasy uvnitř země. Podobnou situaci jsme zatím nikdy nezažili.

Jak pokračovaly v aktivitách jiné organizace, které byly na černou listinu zapsány před vámi?

To do detailu nevím. Všechny zapsané organizace pozastavily v Rusku svou práci, a jestli pokračují, nebo ne, tak to jsem zatím nezkoumal. Vím pouze, že některé určitě chtěly pokračovat, ale v jakém rozsahu se jim to podařilo, to nevím a nechci spekulovat.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček označil důvody zařazení na seznam za absurdní a bude ruského velvyslance žádat o vysvětlení. Pomůže to situaci zvrátit?

Ruská federace se nás na nic nedotazovala a nikdo nám nic nesdělil. Z podstaty toho, jak moskevský režim funguje, bych řekl, že prostor pro odvolání nebo diskusi tam nebude. Jsme ale rádi, že se za nás staví i ministerstvo v čele s Tomášem Petříčkem a chce vysvětlení.

Reklama

Doporučované