Hlavní obsah

Podporoval jsem islámské bojovníky, přiznal u soudu bývalý pražský imám

Foto: ČTK/Kamaryt Michal, ČTK

Pražský imám Samer Shehadeh u soudu

Reklama

aktualizováno •

Pražský soud začal řešit případ bývalého pražského imáma, jeho bratra a švagrové. Ti jsou obžalovaní z podpory terorismu.

Článek

Za přísných bezpečnostních opatření začal Městský soud v Praze projednávat případ bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra Omara a švagrové Fátimy Hudkové. Trojice čelí obvinění z účasti na teroristické skupině Fronty an-Nusra, což je pobočka al-Káidy v Sýrii, a z financování terorismu, za což jim hrozí až patnáctileté vězení. Před soudem stanul pouze někdejší imám, kterého dopadli policisté v cizině. Omar a jeho žena jsou stíháni jako uprchlí.

Obžaloba viní Shehadeha, že v listopadu 2016 pomohl svému bratrovi odjet do Sýrie a vstoupit do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Později podle státního zastupitelství zajistil cestu i Hudkové, kterou předtím po internetu s Omarem oddal. Teroristické organizaci také přes prostředníky několikrát poslal peníze.

„Sbíral jsem finance na pomoc lidem postiženým válkou v Sýrii – na potraviny, za druhé jsem sám vycestoval do Istanbulu s finanční částkou, kterou jsem nasbíral a zkontaktoval džihádisty a byl jsem přesvědčen se k nim přidat,“ řekl Shehadeh u soudu.

Bývalý imám také přiznal, že pomohl vycestovat do Sýrie dvěma mužům. „Jedním z nich je můj bratr. Pomohl jsem také jeho manželce. Tyto muže jsem financoval, tedy výbavu bojovníka, kam spadá i zbraň,“ dodal. Peníze byly částečně ze sbírky mezi muslimy v Česku, těm ale tvrdil, že peníze jsou na pomoc zraněným. Druhá část byla z jeho vlastních zdrojů.

Bývalý imám zároveň podle obžaloby přes zprostředkovatele, v jednom případě přes Hudkovou a svého bratra, posílal teroristické organizaci peníze. Podle Shehadehovy výpovědi šly tyto peníze na pomoc zraněným. Nezajímalo ho, zda civilistům či bojovníkům. „Nechápu, že to podle vaší legislativy může být trestný čin. Zraněný je zraněný,“ uvedl.

K soudu dnes přišli také příbuzní Hudkové a Shehadehova tchyně. Matka obžalované ženy odmítla vypovídat. Její partner uvedl, že dívka odjela krátce po osmnáctých narozeninách do Finska, odkud se vrátila jako muslimka. Poté s ním už nekomunikovala. O plánech vycestovat do Sýrie a přidat se k organizaci Džabhat Fatah aš-Šám nevěděl. Nedokázal ani vysvětlit, co Hudkovou k jejímu kroku vedlo.

Shehadehova tchyně podle své výpovědi o činnosti bývalého imáma nevěděla, jeho bratra nikdy neviděla. Stýkala se pouze s vnoučaty a nevidomou dcerou, která podle ní nyní vychovává v Jordánsku sama šest dětí. O tom, co teď dělají Omar Shehadeh a jeho žena, nikdo u soudu nevěděl. Státní zástupce Marek Bodlák uvedl, že o nich měl poslední informace v říjnu 2017. Shehadeh prohlásil, že se s nimi naposledy zkontaktoval v polovině roku 2018.

O někdejšího imáma se zajímaly tajné služby již před několika lety, když vyzval muslimy, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. V roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Podle médií byl dopaden v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby je ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Doporučované