Hlavní obsah

Podvodník našel v EET trik, jak okrást obsluhu o peníze. Od té doby uniká

Falešný kontrolor vylákal peníze za aktualizaci EET. Policie ho stále nedopadla.

 

Reklama

Novou povinnost obchodníků a hospodských evidovat své tržby využil podvodník. V centru Plzně vylákal ve dvou provozovnách peníze za kontrolu a aktualizaci systému. Policie po něm už několik týdnů pátrá.

Článek

Elektronická evidence tržeb se po pár měsících od spuštění stala zdrojem, jak se nelegálně obohatit. Policie vyšetřuje případ z Plzně, kde se podvodník pokusil vylákat od obsluhy několika podniků peníze za překontrolování a aktualizaci pokladního systému. Ve dvou ze tří případů uspěl.

„Na základě oznámení byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu,“ potvrdila pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Veronika Hokrová.

V jednom případě podvodník vylákal od obsluhy 5 400 korun, v druhém 4 900 korun. Při třetím pokusu narazil.

„Přišel s tím, že je domluvený s majitelem ohledně aktualizace systému a abych mu dala peníze,“ popsala redakci servírka Markéta, která podvodníkovi nenaletěla. Podle ní šlo o muže ve věku 40 až 45 let se světlými nebo prošedivělými vlasy.

Policie radí, aby si personál v restauracích a obchodech dával pozor. Základní pravidlo zní, že kontrolor se musí legitimovat. Na stránkách etrzby.cz si lze prohlédnout, jak takový průkaz vypadá. Kontrolovat elektronickou evidenci tržeb smí podle zákona celníci a úředníci z finančních úřadů.

Reklama

Doporučované