Hlavní obsah

Pohonné hmoty zdražují, benzin se blíží k 33 korunám za litr

Pohonné hmoty zdražují, benzin se blíží k 33 korunám za litr.Video: Jan Marek

 

Reklama

Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 24 haléřů na 32,94 koruny za litr. Za naftu platí motoristé 32,26 koruny, o 28 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude růst cen pokračovat i nadále.

Článek

„Pohonné hmoty v ČR v příštím týdnu vzrostou o deset až patnáct haléřů na litr, během května by však jejich cenový růst měl zmírňovat,“ uvedl dnes hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

V růstu cen benzinu a nafty u pump v ČR se podle Kovandy zrcadlí letošní setrvalé zdražování ropy. Připomněl, že severomořská ropa Brent v letošním roce zdražila o více než 33 procent. Minulý týden dosáhla svého cenového maxima, ceny bezmála 75,50 dolaru za barel, nyní se prodává za zhruba 71,90 dolaru za barel.

„Provozovatelé tuzemských čerpacích stanic a případně další firmy z celého řetězce zpracování a prodeje ropných produktů navyšují své marže rychleji, než by odpovídalo vývoji na trhu s ropou. Mohli využít i mediálně sledované události kolem znečištění ropovodu Družba a následného přerušení ropných dodávek, aby ji využili jako záminku pro nadměrný cenový nárůst,“ dodal Kovanda.

Další růst cen očekává také analytik Finlordu Boris Tomčiak. „V nejbližším týdnu předpokládáme další růst cen benzinu o 20 až 30 haléřů za litr. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu poklesla na 72 dolarů za barel. Česká koruna vůči americkému dolaru zhodnotila o několik desítek haléřů. Oba tyto faktory pomohou zpomalit zdražování pohonných hmot v ČR. Nicméně ceny benzinu a nafty i tak porostou,“ uvedl.

Nejdražší pohonné hmoty jsou na Vysočině. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 33,46 koruny, nafta na 32,97 koruny. Druhým nejdražším regionem je Praha s cenou 33,38 za litr benzinu a 32,83 koruny za stejné množství dieselu.

Naopak nejlevněji tankují majitelé aut se vznětovým motorem v Jihočeském kraji, kde litr nafty vyjde v průměru na 31,84 Kč. Benzin vychází nejlevněji v Moravskoslezském kraji, a to v průměru na 32,56 koruny.

Paliva v Česku zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Cena benzinu se nyní dostala na úroveň z přelomu loňského listopadu a prosince. Naftu tankovali motoristé za podobnou cenu naposledy začátkem letošního roku.

Reklama

Doporučované