Hlavní obsah

Pokoření IPO rekordu? Dceřinka Alibaby vstoupí na dvě burzy

Foto: Ant Group

Alipay od Ant Group.

Reklama

Čínská finanční společnost Ant Group má v říjnu vstoupit souběžně na akciové trhy v Šanghaji a Hongkongu. První veřejná nabídka akcií firmy cílí na dosud nevídaný milník, který by firmu nacenil na 225 miliard dolarů.

Článek

Nejbohatší Číňan Jack Ma ve svém IT impériu Alibaba „skrýval“ i firmu, o níž doteď málokdo věděl. Přidružený podnik Ant Group se přitom stará o provoz mobilního platebního systému Alipay, který konkuruje službám Google Pay nebo Apple Pay. A jelikož dominuje nejen čínskému trhu, ale i Hongkongu, Tchaj-wanu nebo Rusku, celosvětově je podle počtu uživatelů, jenž dosahuje skoro miliardy lidí, jedničkou v oboru.

Když to vyjde, spolkne dva konkurenty z USA naráz

Kromě mobilní platební aplikace skupina provozuje i další služby jako správu majetku, mikroúvěry či prodej produktů finančních technologií firemním zákazníkům. A nyní se s tímto rozsáhlým portfoliem chystá odhalit akcionářům z řad veřejnosti při svém duálním IPO jak v Šanghaji, tak v Hongkongu.

Mělo by jít o světově největší úvodní nabídku, při které by se mohla prodejem podílů zhodnotit v přepočtu až zhruba na 4,95 bilionu korun, což je víc, než kolik mají dohromady nejznámější americké investiční firmy Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Entrée silnější než u ropného giganta

Nabídka akcií finanční společnosti, která za letošní první čtvrtletí skončila v zisku 1,3 miliardy dolarů, by mohla podle zdroje agentury Bloomberg vynést až 30 miliard dolarů, pokud prý budou trhy při plánovaném říjnovém vstupu na obě burzy vstřícné. Tím by Ant Group předčila i rekordní Saudi Aramco, které si ze svého úvodního veřejného obchodování odneslo 29,4 miliardy dolarů.

Plány skupiny se však podle dalších nejmenovaných zdrojů agentury mohou ještě změnit a zástupci samotné dceřinky Alibaby se odmítli ke vstupům na burzu vyjádřit. Čínská regulační komise pro cenné papíry (CSRC) však v pátek obdržela její žádost o zapsání na akciových trzích v zámoří.

USA chtějí audity, čínské firmy lžou

Čínská snaha o vytvoření vlastního burzovního zázemí pro technologické podniky v Šanghaji podtrhuje geopolitické napětí na ose Peking–Washington. Jak Bloomberg dodává, „skupina silných amerických regulátorů minulý měsíc uvedla, že akciové trhy by měly přejít na nová pravidla, která by mohla znamenat odepsání čínských společností“.

Firmy by totiž musely umožnit úřadům v USA přístup do svých auditů, aby mohly své podíly obchodovat ve Spojených státech, o což se snaží zaoceánští kontroloři už přes deset let. Posledním velkým skandálem, který pohání jejich snahy, byl třeba čínský kavárenský řetězec Luckin Coffee, jehož akcie se zhroutily po zjištění nadhodnocování tržeb v účetnictví společnosti.

Skupina Ant Group se kromě výše uvedených služeb angažuje také v nabídkách pro cestovatele nebo rozvozech jídla. Podle Bloombergu se nabídkou snaží o nalákání ztracených zákazníků, kteří přešli ke konkurenčnímu čínskému technologickému gigantovi Tencent.

Reklama

Doporučované