Hlavní obsah

Pokud demokraté Trumpovi nedají peníze na zeď, nebude prý váhat vyhlásit stav nouze

Prezident USA Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes přicestoval na krátkou inspekci pohraničních oblastí sousedících s Mexikem, kde plánuje vybudovat ochranný ocelový plot blokující nelegální migraci, pašování drog a pronikání zločinců. Návštěvu zahájil v texaském městě McAllen ležícího na hraniční řece Rio Grande, kde se setkal s místními pohraničníky. Region podle agentury AP velmi často vyhledávají migranti z Mexika.

Článek

Před odletem z Washingtonu Trump novinářům řekl, že pokud se s demokraty nedohodne na financování plotu, na jehož stavbu žádá v přepočtu téměř 130 miliard korun, nebude váhat s vyhlášením stavu nouze. Takový krok by podle některých expertů byl právně sporný a vedl by k žalobám. Stav nouze lze vyhlásit pouze v případě ohrožení národní bezpečnosti USA, což by Bílý dům obtížně prokazoval.

Texaským pohraničníkům dnes řekl, že pohraniční bariéra, ať už zděná nebo ocelová, zadrží 90 až 95 procent nezákonně proudících migrantů. „Je jedno, jak tomu říkáme, ale bude to," prohlásil o zpevnění hranic.

Kvůli krizi Trump nepoletí do Davosu

„Buď vyhrajeme a uděláme kompromis, který je vítězstvím pro všechny, nebo vyhlásím stav nouze," citovala prezidenta americká média. O podobě kompromisu se Trump nezmínil. Na Twitteru také oznámil, že kvůli rozpočtové krizi ruší cestu na mezinárodní ekonomické fórum do švýcarského Davosu, kam měl odcestovat 21. ledna.

Spor s demokraty vedl k zablokování financí pro čtvrtinu amerických vládních úřadů, které trvá už bezmála tři týdny. Ve Washingtonu se dnes na cestu od odborové centrály AFL-CIO k Bílému domu vydalo několik stovek státních zaměstnanců, kteří hlasitým skandováním dávali najevo nespokojenost se zablokováním vládních financí. Stejně jako dalších 800 tisíc lidí přijdou v pátek v důsledku sporu Trumpa s Kongresem o výplatu.

Republikánský prezident dnes na Twitteru ze vzniklé krize obvinil demokraty. „Opozičníci a demokraté si jsou vědomi, že musíme mít silnou hraniční ostrahu, ale nechtějí přiznat Trumpovi další z mnoha vítězství," napsal.

Reklama

Doporučované