Hlavní obsah

Pokud se Hrad snažil ovlivnit soudce, je to alarmující, před patnácti lety by si to nikdo nedovolil, říká viceprezident Soudcovské unie

Viceprezident Soudcovské unie Petr Černý o údajném ovliňování soudců.Video: Filip Horký

 

Reklama

Podle viceprezidenta Soudcovské unie Petra Černého je informace o údajném ovlivňování rozhodnutí soudců Hradem velmi překvapivá a nebezpečná zpráva. O podobném případu nikdy neslyšel. Podle Černého Je zapotřebí si uvědomit, že o případech soudců se nemluví ani se sebevlivnějšími lidmi.

Článek

Ústavní soudce řešící služební zákon Vojtěch Šimíček, bývalý ministr spravedlnosti a bývalý šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a současný šéf této instituce se svěřili o tom, že je kontaktovali prezidentovi zástupci. Snažili se údajně zjistit, jak plánují rozhodovat v konkrétních případech.

Podle viceprezidenta Soudcovské unie Petra Černého nelze říct, zda prezident Miloš Zeman ovlivňuje soudce. To, že prezidentovi muži se soudci mluvili, nemusí mít zásadnější dosah. Pokud by se ale opravdu snažili svým jednáním ovlivňovat, je to alarmující, velmi překvapivá a velmi nebezpečná zpráva, řekl Černý pro Seznam.

Rozhodování soudu musí být nestranné a nezávislé. „Pokud bychom si připustili, že na nás může působit někdo sebemocnejší a sebevlivnější a ohýbat naše hřbety, tak abychom rozhodovali podle toho, jak si přeje, pak nemůžeme být soudci v demokratické společnosti a v právním státě,“ řekl Černý.

Podle Černého soudci působící ve vysokých funkcích se musí v rámci protokolárních funkcí stýkat s lidmi z nejvyšších pater výkonné moci. Je ale zapotřebí si uvědomit, že se soudci se o věcech, které soudí nemluví a neříká se, jak by mělo být rozhodnuto.

O podobných případech za vlády minulých prezidentů České republiky viceprezident Soudcovské unie nikdy neslyšel. Pokud by se něco takového stalo před patnácti lety, byl by to podle Černého poprask a nikdo by si to nedovolil.

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Baxa ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček reagoval tak, že když si Baxa přisuzuje právo dávat doporučení prezidentovi, nemůže totéž právo hlavě státu upírat. Zeman ve čtvrtek večer v televizi Barrandov řekl, že doporučení soudcům nejsou jejich ovlivňováním, ale vyjádřením názoru.

Podezřeními kolem údajného ovlivňovaní soudců Hradem se budou zabývat členové sněmovního podvýboru pro justici. Předseda Pavel Blažek (ODS) svolal schůzi na středu večer. Na jednání Blažek pozval Baxu, Šimíčka a Mynáře, aby se k věci mohli vyjádřit.Očekává se, že část poslanců se bude snažit o prosazení diskuze o záležitosti na sněmovní plénum.

Reklama

Související témata:

Doporučované