Hlavní obsah

Poláci protestovali proti cenzuře umění jedením banánů, vedení národního muzea protestu dočasně vyhovělo

Mezi umělkyněmi, které protestovaly s banánem v ruce, je také polská herečka Magda Cielecka.Video: Instagram.com, Twitter.com, Marek Martinovský, Youtube.com

 

Reklama

Národní muzeum ve Varšavě v úterý vrátilo do expozice moderního umění dílo feministické umělkyně Natalie LL z roku 1973, které minulý týden nechalo spolu s dalšími odstranit pro údajnou obscénnost. Videoinstalace nazvaná Konzumní umění zobrazuje mladou ženu, která s neskrývaným potěšením nejprve olizuje a poté pojídá banán. Na podporu díla se v úterý před muzeem sešly stovky lidí, kteří demonstrativně pojídali banány, informoval web gazeta.pl.

Článek

Mezi umělci i opozičními politiky vyvolalo odstranění expozice vlnu nevole; podle nich se jedná o úzkoprsé rozhodnutí a cenzuru. Na sociálních sítích zveřejňovali fotografie, na nichž sami konzumovali toto ovoce. Divadelní historička Joanna Krakowská na Facebooku založila skupinu Jedení banánů před národním muzeem, kam na její výzvu večer dorazily stovky lidí na happening oslavující uměleckou svobodu a ženské umění.

„Banánová revoluce!“ křičeli účastníci akce, kteří třímali žluté ovoce v gestu napodobujícím držení pistolí.

„Oslavujeme vítězství a vzdáváme hold umělkyním. Protestujeme proti cenzuře a požadujeme v národním muzeu náležité místo pro ženy,“ prohlásila jedna z organizátorek akce.

Ředitel muzea Jerzy Miziolek se několik hodin předtím v reakci na kritiku rozhodl díla Natalie LL a dalších tří autorů vrátit na místo. Zde však podle něj budou vystavena pouze do chvíle, než bude v muzeu nainstalována zcela nová expozice.

Miziolek svůj krok vyřadit díla z výstavy zdůvodňoval obavou, že může být škodlivá pro děti a mládež. Svou argumentaci podpořil zveřejněným dopisem, v němž si matka jednoho školáka stěžovala, že její syn byl návštěvou muzea traumatizován.

Zákaz vystavovat kontroverzní dílo Natalie LL přišlo poté, co byl ředitel předvolán ministrem kultury. Polská média proto spekulovala, že na rozhodnutí měli vliv představitelé vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnosti (PiS), kteří v minulosti výtvor označovali za nevhodný a obscénní.

Reklama

Doporučované