Hlavní obsah

Policie označila viníky zřícené střechy haly v České Třebové

Podle dostupných informací jsou za pád střechy sportovní haly zodpovědní projektanti (video: Florbalový svaz/archiv). Video: Jakub Říha

 

Reklama

K nehodě došlo letos v lednu, při florbalovém zápase se zřejmě pod tíhou sněhu střecha propadla.

Článek

Policie obvinila dva lidi pro obecné ohrožení z nedbalosti  kvůli pádu střechy sportovní haly v České Třebové. Česká televize uvedla, že se jedná o projektanty.

Střecha se zřítila 14. ledna při florbalovém zápase. Nikdo nebyl při nehodě zraněn, všichni lidé stihli z haly včas utéci.

Koho konkrétně policie stíhá, zatím odmítá mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková prozradit.

„Rozhodnutí nebylo doručeno všem oprávněným osobám a z tohoto důvodu nemůžeme podávat více informací," řekla Vilímková. Zatím není jasné, zda by se mohl počet obviněných rozšířit.

Střecha spadla několik dní po kolaudaci, v hale tehdy bylo 80 lidí. Celková škoda byla vyčíslena zhruba na 16 milionů korun.

Hejtmanství objekt postavilo za 58 milionů korun pro Vyšší odbornou školu a Střední školu technickou, která už neměla dostačující tělocvičnu. Pádem konstrukce byla poničena palubovka, světla, elektroinstalace a vnitřní vybavení, například ozvučení, vzduchotechnika či speciální gumový povrch, který byl na podlaze při turnaji florbalistů.

Poničenou stavební část kraj reklamuje u dodavatele stavby, vybavení by mělo být nahrazeno z pojištění.

Střechu haly s konstrukcí z dřevěných vazníků stavěla pro generálního dodavatele, společnost Profistav Litomyšl, jako subdodávku firma Cecolegno specializující se na dřevěné konstrukce. 

Podle projektanta stavby Tomáše Friše není jasné, proč se střecha zřítila. Konstrukce z dřevěných vazníků je podle něj běžný způsob výstavby. Na střeše haly leželo před zhroucením zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí.

Podle vedoucího odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michala Votřela měla společnost Cecolegno na navržení konstrukce střechy vlastní projektanty. „Projekt na budovu byl náš, kraje, včetně střechy, ale oni řekli, že na střechu si vezmou svého projektanta a své statiky. Náš projekt nepoužili a použili svého projektanta, který si to naprojektoval samostatně včetně vlastní výroby," řekl ČTK Votřel.

Společnost Cecolegno na sebe podala 18. května insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkurzu. V odůvodnění uvedla, že klíčovou roli pro toto rozhodnutí hrála právě zakázka v České Třebové.

„Těsně před předáním zhotovení díla však došlo k pádu celého zastřešení sportovní haly, který byl způsoben chybou projektových subdodavatelů navrhovatele. Vlivem mediální kampaně sdělovacích prostředků navrhovatel postupně ztratil všechny již dopředu dohodnuté stavební zakázky v objemu přes 16 milionů korun. Zároveň navrhovatel přišel takřka o všechny své zaměstnance, kteří přešli ke konkurenci," stojí v insolvenčním návrhu.

Dodavatelé začali po firmě požadovat uhrazení všech pohledávek a přešli na zálohové platby. Městský soud v Praze však insolvenční návrh 21. června odmítl, protože některé přílohy postrádaly potřebné náležitosti a nebyly včas doplněny. ČTK se dnes společnost Cecolegno zatím nepodařilo kontaktovat.

Policie zahájila v lednu kvůli zřícení střechy úkony trestního řízení.

Hejtmanství jí předalo záběry z vnitřních kamer v hale, které z různých úhlů zachytily pád střechy. Nechalo si rovněž zpracovat vlastní posouzení celé stavby od projektové dokumentace až po kolaudaci budovy.

Podle hejtmana Martina Netolického byly prvotní studie, projektant i dodavatel stavby řádně vysoutěženi, přesto kraj nechá výběrová řízení detailně prověřit. „U této stavby paradoxně k žádným dramatickým úsporám oproti předpokládané ceně z projektu nedošlo. Dokonce vítěz nepodepsal smlouvu a odstoupil před jejím podpisem, takže nastoupil Profistav jako druhý v pořadí," uvedl hejtman.

Reklama

Doporučované