Hlavní obsah

Policie řeší kupčení s hlasy a voliče bez roušek

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Policisté mají v souvislosti s volbami plné ruce práce. Ve Slaném prověřují kupčení s hlasy, v Praze kontrolovali petiční stánky hnutí Praha Sobě.

Článek

Policisté prošetřují oznámení o údajném kupčení s hlasy v jedné z ubytoven ve Slaném na Kladensku. Podle serveru Romea.cz kdosi na ubytovně ve Slaném nabízel 1000 Kč za hlas pro hnutí ANO.

„Přijali jsme oznámení, které se týkalo možného podezření s kupčením s volebními hlasy na jedné z ubytoven ve Slaném. V daném případě jsme zahájili standardní šetření podle paragrafu 158 pro podezření z maření průběhu voleb. Věc je zatím na začátku a je to vedeno proti neznámému pachateli,“ uvedla mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková.

Předseda místní organizace ANO ve Slaném Radek Vondráček vyloučil, že by případné kupčení organizovalo jeho hnutí. Zároveň vyslovil pochybnosti o tom, zda se událost stala tak, jak je popisována. „Myslím si, že to je kachna. My jsme to zažili už v roce 2014, kdy se něco takového objevilo v Trpoměchách a nepotvrdilo se to,“ dodal Vondráček.

Pražská policie zase prověřovala petiční stánky uskupení Praha Sobě před volebními místnostmi, dostala kvůli tomu několik oznámení. Volební zákon sběrem podpisů neporušilo, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Podle zákona o volbách není povoleno v blízkosti volebních místností během hlasování agitovat za politické strany nebo jejich kandidáty. Lídr Prahy Sobě Jan Čižinský ale na Facebooku napsal, že šlo o sběr podpisů před komunálními volbami.

„Někteří politici se rozčilují. Prý nemáme před volebními místnostmi co dělat a sbírat tam podpisy, prý je to nehorázné. Tak já to s dovolením uvedu na pravou míru: Praha Sobě je občanská kandidátka, ‚sdružení nezávislých kandidátů‘,“ napsal Čižinský.

I v sobotu policisté zaznamenali případy, kdy lidé porušovali opatření proti šíření koronaviru. Bylo jich ale méně než v pátek.

Lidé musejí mít ve volební místnosti zakrytý nos a ústa. Pokud povinnost nedodrží, členové volební komise po nich místo vydezinfikují. Třeba v Plzeňském kraji policisté zaznamenali porušení protiepidemických opatření ve dvou případech, v Plzni a na Rokycansku. Jeden člen volební komise a jeden volič neměli zakryté dýchací cesty, uvedla krajská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

V Brně se policie zabývala anonymním oznámením o uložení bomby ve volební místnosti, hlasování se to ale nedotklo. „Kromě toho jsme se v Brně museli zabývat anonymním oznámením o uložení bomby ve volební místnosti. Prověrkou jsme však žádné podobné zařízení nenalezli,“ doplnila policie.

Reklama

Doporučované